Makowo - wiśniowy strudel z ciasta francuskiego
![Makowo - wiśniowy strudel z ciasta francuskiego](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000604/img_pl_4x3/makowo-wisniowy-strudel-z-ciasta-francuskiego_00180.jpg)
Szybka wersja klasycznego deseru z kruchego ciasta francuskiego.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,wiśnie,Strudle,Sezonowe przepisy
Strudle
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 1 | sztuka | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mak mielony | 160 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 0.15 | litra | |
powidło wiśniowe | - | ||
wiśnie | 300 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie nadzienia
mak mielony 160 gramów • mleko półtłuste 1,5% 0.15 litra • cukier waniliowy 1 sztuka • cukier puder 4 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka
Zmielony mak sparzamy (zalewamy) gorącym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, cynamon i wszystko mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000604/small/1.jpg)
2.
ciasto francuskie 500 gramów • wiśnie 300 gramów • powidło wiśniowe
Francuskie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm, smarujemy dżemem i równomiernie makowym nadzieniem. Po nadzieniu rozrzucamy wiśnie bez pestek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000604/small/3.jpg)
3.
Ciasto ostrożnie rolujemy w roladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000604/small/5.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000604/small/6.jpg)
5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 - 200°C przez około 20 minut na złoty kolor.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000604/small/7.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000604/small/8-makovo-visnova-strudla.jpg)
Smacznego!