swiatwemnie.pl

Makowo - wiśniowy strudel z ciasta francuskiego

     

Szybka wersja klasycznego deseru z kruchego ciasta francuskiego.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie nadzienia

mak mielony 160 g  mleko półtłuste 1,5% 0.15 litra  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 4 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Zmielony mak sparzamy (zalewamy) gorącym mlekiem, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, cynamon i wszystko mieszamy.

Przygotowanie nadzienia

2. 

ciasto francuskie 500 g  wiśnie 300 g  powidło wiśniowe

Francuskie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm, smarujemy dżemem i równomiernie makowym nadzieniem. Po nadzieniu rozrzucamy wiśnie bez pestek.

3. 

Ciasto ostrożnie rolujemy w roladę.

4. 

jajka kurze 1 sztuka

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

5. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 - 200°C przez około 20 minut na złoty kolor.

6. 

cukier puder

Wierzch strudli posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się