swiatwemnie.pl

Makowe łączone kwiatuszki

    

Smaczne i chrupiące świąteczne ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  masło 175 gramów  cukier puder 125 gramów  mak mielony 50 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto po częściach rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawamy kwiatuszki.

5. 

Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

Foremką ponownie wykrawamy kwiaty, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a w środku wykrawamy mniejsze kwiatuszki.

8. 

Pieczemy 5 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem truskawkowy

Truskawkowym dżemem łączymy zawsze razem, jeden cały kwiat...

10. 

...i jeden wykrojony.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się