PRZEPISY

Makowe łączone kwiatuszki

Makowe łączone kwiatuszki

Smaczne i chrupiące świąteczne ciasteczka.

przepis,fotoprzepis,mak mielony,dżem truskawkowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder125gramów
dżem truskawkowy-
mak mielony50gramów
masło175gramów
mleko tłuste 3,5%2łyżki
mąka chlebowa pszenna T750375gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  masło 175 gramów  cukier puder 125 gramów  mak mielony 50 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto po częściach rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawamy kwiatuszki.

5. 

Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

Foremką ponownie wykrawamy kwiaty, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a w środku wykrawamy mniejsze kwiatuszki.

8. 

Pieczemy 5 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem truskawkowy

Truskawkowym dżemem łączymy zawsze razem, jeden cały kwiat...

10. 

...i jeden wykrojony.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie