PRZEPISY

Cytrynowe ciasto

Cytrynowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Orzeźwiające cytrynowe ciasto, które z pewnością doczeka się pochwały od waszych gości. Przepis przygotowany jest na połowę normalnej wielkości, także jeżeli szykujecie większe przyjęcie, radzimy podwoić dawki składników.

przepis,fotoprzepis,sok z cytryny,sok z cytryny,sok z cytryny,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

2.5

134

łyżki

kcal

cukier kryształ

220

885

gramów

kcal

cukier puder

190

738

gramów

kcal

cukier waniliowy

2

145

sztuki

kcal

dżem owocowy

2

73

łyżki

kcal

masło

0

??

kcal

masło

130

955

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

350

169

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

170

590

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

proszek do pieczenia

2

8

łyżeczki

kcal

sok z cytryny

80

18

mililitrów

kcal

sok z cytryny

0

??

kcal

woda

1

0

łyżka

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 220 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier kryształowy i cukier waniliowy.

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek...

2. 

Mieszamy do uzyskania piany.

Mieszamy do uzyskania piany....

3. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

sok z cytryny 50 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 170 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do żółtek dodajemy sok z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.

Do żółtek dodajemy sok z cytryny, mąkę i...

5. 

Potem dodajemy do masy z żółtek pianę ubitą z białek.

Potem dodajemy do masy z żółtek pianę ubitą z...

6. 

Ostrożnie mieszamy.

Ostrożnie mieszamy. ...

7. Pieczenie

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na wielką, wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pieczemy w 180 - 200°C przez około 10 - 15 minut.

Ciasto wylewamy na wielką, wysmarowaną...

8. 

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło a potem dzielimy je na dwie jednakowe części.

Upieczone ciasto odstawiamy, aby wystygło a potem...

9. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 2.5 łyżki  masło 130 gramów  cukier puder 90 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  sok z cytryny 30 mililitrów

Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy sok z małej cytryny i stopniowo cały czas mieszając, dodajemy wystudzony budyń.

Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do...

10. 

dżem owocowy 2 łyżki

Krem dzielimy na dwie części. Na jeden płat ciasta rozsmarowujemy jedną część kremu i kładziemy na niego drugi płat ciasta posmarowany wcześniej dżemem.

Krem dzielimy na dwie części. Na jeden płat...

11. 

Resztę kremu rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężało.

Resztę kremu rozsmarowujemy równo na wierzchu...

12. Przygotowanie polewy

cukier puder 100 gramów  woda 1 łyżka  sok z cytryny

W misce mieszamy przesiany cukier puder z letnią wodą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Cytrynową polewą ostrożnie smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, aby stężało, kroimy na kawałki i możemy podawać.

W misce mieszamy przesiany cukier puder z letnią...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się