swiatwemnie.pl

Pieczarkowo - mięsna pieczeń z groszkiem i kukurydzą

    

Pieczeń z mielonego mięsa z pieczarkami i warzywami. Podajemy jako samodzielne danie, albo z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

bułka tarta3łyżki
czosnek3ząbki
groszek mrożony250gramów
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mrożona kukurydza250gramów
oliwa-
pieczarki250gramów
płatki owsiane50gramów
sól-
wieprzowe mięso mielone500gramów

1. 

płatki owsiane 50 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  pieczarki 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  groszek mrożony 250 gramów  sól  czosnek 3 ząbki  mrożona kukurydza 250 gramów  wieprzowe mięso mielone 500 gramów

Do większej miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem, na chwilkę odstawiamy. Pieczarki myjemy i kroimy. Do płatków dodajemy jajka, kukurydzę, groszek, sól, przeciśnięty czosnek, mielone mięso i wszystko dobrze mieszamy.

2. 

oliwa  bułka tarta 3 łyżki

Głęboką brytfannę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą. Zbyteczną bułkę tartą, która nie przykleiła się do dna i boków brytfanny, wysypujemy do pieczeni. Na koniec delikatnie dodajemy pieczarki. Masą wypełniamy brytfannę i w rozgrzanym piekarniku pieczemy na średnim stopniu.

3. 

Po upłynięciu 50 minut zwiększamy temperaturę w piekarniku i pieczeń 5 minut zapiekamy. Po wyciągnięciu jej z piekarnika przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się