Pieczarkowo - mięsna pieczeń z groszkiem i kukurydzą
Pieczeń z mielonego mięsa z pieczarkami i warzywami. Podajemy jako samodzielne danie, albo z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,groszek mrożony,mrożona kukurydza,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 3 | łyżki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
groszek mrożony | 250 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mrożona kukurydza | 250 | gramów | |
oliwa | - | ||
pieczarki | 250 | gramów | |
płatki owsiane | 50 | gramów | |
sól | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
płatki owsiane 50 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • pieczarki 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • groszek mrożony 250 gramów • sól • czosnek 3 ząbki • mrożona kukurydza 250 gramów • wieprzowe mięso mielone 500 gramów
Do większej miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem, na chwilkę odstawiamy. Pieczarki myjemy i kroimy. Do płatków dodajemy jajka, kukurydzę, groszek, sól, przeciśnięty czosnek, mielone mięso i wszystko dobrze mieszamy.

2.
oliwa • bułka tarta 3 łyżki
Głęboką brytfannę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą. Zbyteczną bułkę tartą, która nie przykleiła się do dna i boków brytfanny, wysypujemy do pieczeni. Na koniec delikatnie dodajemy pieczarki. Masą wypełniamy brytfannę i w rozgrzanym piekarniku pieczemy na średnim stopniu.

3.
Po upłynięciu 50 minut zwiększamy temperaturę w piekarniku i pieczeń 5 minut zapiekamy. Po wyciągnięciu jej z piekarnika przykrywamy folią aluminiową.

Smacznego!