swiatwemnie.pl

Orzechowe chrupiące kostki

    

Słodkie, chrupiące, orzechowe ciasteczka z pianą z białek. Przepis zainspirowany ulubionymi orzechowymi sztangielkami, ale z dużo łatwiejszą obsługą przy przygotowywaniu.

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  mielone orzechy włoskie 200 gramów  cukier puder 200 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy orzechy, cukier i jajko.

2. 

Wyrabiamy ciasto...

3. 

...i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

4. 

cukier puder

Ciasto rozwałkowujemy na pocukrowanej stolnicy na grubość około 5 mm. Kroimy na mniejsze kostki (3,5x3,5 cm).

5. 

Kostki ostrym nożykiem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

białko jajka 1 sztuka  cukier puder 150 gramów

Białko ubijamy na gęstą pianę i dodajemy cukier.

7. 

Z piany kładziemy na kostki małe kopki, które się z łatwością rozpłyną na kółeczka.

8. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 160 °C.

9. 

Ostudzone wyciągamy z blachy i przechowujemy w zamykanym pudełeczku, do którego możemy dodać kawałek jabłka, jeśli chcemy aby kostki były miękkie. Ewentualnie przechowujemy je razem z innymi świątecznymi ciasteczkami, od których pobiorą wilgotność.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się