PRZEPISY

Orzechowe chrupiące kostki

Orzechowe chrupiące kostki

Słodkie, chrupiące, orzechowe ciasteczka z pianą z białek. Przepis zainspirowany ulubionymi orzechowymi sztangielkami, ale z dużo łatwiejszą obsługą przy przygotowywaniu.

przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,cukier puder,cukier puder,cukier puder,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

60

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cukier puder350gramów
cukier puder-
jajka kurze1sztuka
mielone orzechy włoskie200gramów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  mielone orzechy włoskie 200 gramów  cukier puder 200 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy orzechy, cukier i jajko.

2. 

Wyrabiamy ciasto...

3. 

...i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

4. 

cukier puder

Ciasto rozwałkowujemy na pocukrowanej stolnicy na grubość około 5 mm. Kroimy na mniejsze kostki (3,5x3,5 cm).

5. 

Kostki ostrym nożykiem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

białko jajka 1 sztuka  cukier puder 150 gramów

Białko ubijamy na gęstą pianę i dodajemy cukier.

7. 

Z piany kładziemy na kostki małe kopki, które się z łatwością rozpłyną na kółeczka.

8. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 160 °C.

9. 

Ostudzone wyciągamy z blachy i przechowujemy w zamykanym pudełeczku, do którego możemy dodać kawałek jabłka, jeśli chcemy aby kostki były miękkie. Ewentualnie przechowujemy je razem z innymi świątecznymi ciasteczkami, od których pobiorą wilgotność.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się