PRZEPISY

Choineczki z awokado

Choineczki z awokado

Bożonarodzeniowe ciasteczka w których jest użyte zamiast masła awokado i zamiast cukru miód.

przepis,fotoprzepis,awokado,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezlaktozowe

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

awokado180gramów
jajka kurze1sztuka
mielone orzechy włoskie100gramów
miód3łyżki
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sól-
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. Kroimy awokado

awokado 180 gramów

Dojrzałe awokado kroimy na mniejsze kawałki i widelcem ugniatamy. Awokado w misce mieszamy z sokiem z cytryny aby nie sczerniało.

2. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  miód 3 łyżki  sól  mielone orzechy włoskie 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Do miski z awokado dodajemy mąkę, miód, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jajko. Rękami wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

4. 

Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawamy choineczki.

5. Pieczemy

Pojedyncze kawałki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 150° C. Gotowe ciasteczka odstawiamy do ostudzenia.

6. Ozdabiamy

Według smaku ciasteczka ozdabiamy czekoladową polewą i kolorowymi cukierniczymi ozdobami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie