Bożonarodzeniowe ciasteczka w których jest użyte zamiast masła awokado i zamiast cukru miód.
Pichcił
Ilość porcji
25
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Awokado | 180 | gramów | |
Jajka kurze | 1 | sztuka | |
Mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
Miód | 3 | łyżki | |
Mąka chlebowa pszenna t750 | 400 | gramów | |
Proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
Sól | |||
Żółtko jajka | 2 | sztuki |
1. Kroimy awokado
awokado 180 g
Dojrzałe awokado kroimy na mniejsze kawałki i widelcem ugniatamy. Awokado w misce mieszamy z sokiem z cytryny aby nie sczerniało.
2. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 400 g • miód 3 łyżki • sól • mielone orzechy włoskie 100 g • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • żółtko jajka 2 sztuki • jajka kurze 1 sztuka
Do miski z awokado dodajemy mąkę, miód, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jajko. Rękami wyrabiamy ciasto.
3.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
4.
Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawamy choineczki.
5. Pieczemy
Pojedyncze kawałki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 150° C. Gotowe ciasteczka odstawiamy do ostudzenia.
6. Ozdabiamy
Według smaku ciasteczka ozdabiamy czekoladową polewą i kolorowymi cukierniczymi ozdobami.
Smacznego!