swiatwemnie.pl

Choineczki z awokado

     

Bożonarodzeniowe ciasteczka w których jest użyte zamiast masła awokado i zamiast cukru miód.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Kroimy awokado

awokado 180 g

Dojrzałe awokado kroimy na mniejsze kawałki i widelcem ugniatamy. Awokado w misce mieszamy z sokiem z cytryny aby nie sczerniało.

Kroimy awokado

2. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 400 g  miód 3 łyżki  sól  mielone orzechy włoskie 100 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 1 sztuka

Do miski z awokado dodajemy mąkę, miód, szczyptę soli, mielone orzechy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, całe jajko. Rękami wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ciasta

3. 

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

4. 

Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wykrawamy choineczki.

5. Pieczemy

Pojedyncze kawałki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 150° C. Gotowe ciasteczka odstawiamy do ostudzenia.

Pieczemy

6. Ozdabiamy

Według smaku ciasteczka ozdabiamy czekoladową polewą i kolorowymi cukierniczymi ozdobami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się