Tort Szwarcwaldzki
Ulubiony tradycyjny tort pełen wspaniałego kremu i kwaskowatych wiśni.
przepis,fotoprzepis,wiśniowy kompot,Torty
Torty
Kategorie
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 120 | gramów | |
czekolada 70% | - | ||
kakao proszek | 30 | gramów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 125 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skrobia kukurydziana | 40 | gramów | |
skrobia ziemniaczana | 25 | gramów | |
wiśniowy kompot | 700 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis
1.
masło 125 gramów • cukier puder 120 gramów • żółtko jajka 8 sztuk
Masło ubijamy razem z żółtkami i cukrem.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów • skrobia ziemniaczana 25 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • kakao proszek 30 gramów
Mąkę mieszamy z kakaem, skrobią i proszkiem do pieczenia.


4.
Przygotowaną mąkę mieszamy z żółtkami i masłem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

5.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki możemy posmarować masłem i posypać mąką.

6.
Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 170 °C.

7.
wiśniowy kompot 700 gramów • woda 50 mililitrów • skrobia kukurydziana 40 gramów
Do soku z kompotu (350 ml) wlewamy wodę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy.

8.
Gotujemy gęstą papkę i odstawiamy do ostudzenia.

9.
Korpus rozdzielamy na 2 części.

10.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • mascarpone 250 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier.

11.
Na dolny płat rozsmarowujemy wiśniową papkę, układamy wiśnie i przykrywamy warstwą kremu z bitej śmietany.

12.
Przykrywamy drugim płatem korpusu.

13.
Na wierzch tortu smarujemy resztę kremu z bitej śmietany, ozdabiamy wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!