PRZEPISY

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

Ulubiony tradycyjny tort pełen wspaniałego kremu i kwaskowatych wiśni.

przepis,fotoprzepis,wiśniowy kompot,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
cukier kryształ2łyżki
cukier puder120gramów
czekolada 70%-
kakao proszek30gramów
mascarpone250gramów
masło125gramów
mąka luksusowa pszenna T550150gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skrobia kukurydziana40gramów
skrobia ziemniaczana25gramów
wiśniowy kompot700gramów
woda50mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka8sztuk

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 120 gramów  żółtko jajka 8 sztuk

Masło ubijamy razem z żółtkami i cukrem.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  skrobia ziemniaczana 25 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  kakao proszek 30 gramów

Mąkę mieszamy z kakaem, skrobią i proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Przygotowaną mąkę mieszamy z żółtkami i masłem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

5. 

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki możemy posmarować masłem i posypać mąką.

6. 

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 170 °C.

7. 

wiśniowy kompot 700 gramów  woda 50 mililitrów  skrobia kukurydziana 40 gramów

Do soku z kompotu (350 ml) wlewamy wodę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy.

8. 

Gotujemy gęstą papkę i odstawiamy do ostudzenia.

9. 

Korpus rozdzielamy na 2 części.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  mascarpone 250 gramów  cukier kryształ 2 łyżki

Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier.

11. 

Na dolny płat rozsmarowujemy wiśniową papkę, układamy wiśnie i przykrywamy warstwą kremu z bitej śmietany.

12. 

Przykrywamy drugim płatem korpusu.

13. 

czekolada 70%

Na wierzch tortu smarujemy resztę kremu z bitej śmietany, ozdabiamy wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie