PRZEPISY

Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Ulubiony tradycyjny tort pełen wspaniałego kremu i kwaskowatych wiśni.

przepis,fotoprzepis,wiśniowy kompot,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kategorie

Torty  

Składniki

Składniki

białko jajka

8

135

sztuk

kcal

cukier kryształ

2

121

łyżki

kcal

cukier puder

120

466

gramów

kcal

czekolada 70%

0

??

kcal

kakao proszek

30

92

gramów

kcal

mascarpone

250

968

gramów

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

150

534

gramów

kcal

proszek do pieczenia

1

4

łyżeczka

kcal

skrobia kukurydziana

40

145

gramów

kcal

skrobia ziemniaczana

25

19

gramów

kcal

wiśniowy kompot

700

539

gramów

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

8

456

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 120 gramów  żółtko jajka 8 sztuk

Masło ubijamy razem z żółtkami i cukrem.

Masło ubijamy razem z żółtkami i cukrem....

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 150 gramów  skrobia ziemniaczana 25 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  kakao proszek 30 gramów

Mąkę mieszamy z kakaem, skrobią i proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z kakaem, skrobią i proszkiem do...

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

4. 

Przygotowaną mąkę mieszamy z żółtkami i masłem. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

Przygotowaną mąkę mieszamy z żółtkami i...

5. 

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki możemy posmarować masłem i posypać mąką.

Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do...

6. 

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 170 °C.

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 170 °C....

7. 

wiśniowy kompot 700 gramów  woda 50 mililitrów  skrobia kukurydziana 40 gramów

Do soku z kompotu (350 ml) wlewamy wodę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy.

Do soku z kompotu (350 ml) wlewamy wodę. Dodajemy...

8. 

Gotujemy gęstą papkę i odstawiamy do ostudzenia.

Gotujemy gęstą papkę i odstawiamy do...

9. 

Korpus rozdzielamy na 2 części.

Korpus rozdzielamy na 2 części....

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  mascarpone 250 gramów  cukier kryształ 2 łyżki

Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier.

Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier....

11. 

Na dolny płat rozsmarowujemy wiśniową papkę, układamy wiśnie i przykrywamy warstwą kremu z bitej śmietany.

Na dolny płat rozsmarowujemy wiśniową papkę,...

12. 

Przykrywamy drugim płatem korpusu.

Przykrywamy drugim płatem korpusu....

13. 

czekolada 70%

Na wierzch tortu smarujemy resztę kremu z bitej śmietany, ozdabiamy wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

Na wierzch tortu smarujemy resztę kremu z bitej...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się