swiatwemnie.pl

Stek z łososia na ziołach prowansalskich

     

Pachnący soczysty łosoś w prowansalskiej marynacie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Masło20gramów
Musztarda stołowa1łyżeczka
Oliwa150mililitrów
Stek z łososia700gramów
Sól1łyżeczka
Zioła prowansalskie2łyżeczki

1. 

stek z łososia 700 g

Mrożone steki z łososia dobrze rozmrażamy, myjemy i osuszamy.

2. 

oliwa 150 ml  zioła prowansalskie 2 łyżeczki  czosnek 2 ząbki  sól 1 łyżeczka  musztarda stołowa 1 łyżeczka  masło 20 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z olejem, roztopionym masłem, musztardą, solą i przyprawami. Do marynaty wkładamy łososia i mięso kilka razy podczas marynowania przewracamy. Marynujemy 24 godziny.

3. 

Steki smażymy na odrobinie oleju z każdej strony po około 4-5 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się