swiatwemnie.pl

Sos śliwkowo-śmietankowy

Smaczny, słodko-słony sos w sam raz do wędzonego mięsa, do pieczonej kaczki i królika.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ1łyżka
Cynamon mielony1łyżeczka
Dżem śliwkowy80gramów
Masło50gramów
Mąka chlebowa pszenna t75070gramów
Sok z cytryny30mililitrów
Sól1łyżeczka
Sól
Słodka śmietana do gotowania250mililitrów
Woda½litra
Śliwki suszone80gramów

1. 

masło 50 g  dżem śliwkowy 80 g

W garnku roztapiamy masło i dodajemy dżem śliwkowy. Często mieszając dżem podsmażamy i częściowo roztapiamy.

2. 

woda ½ litra  sól 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka  sok z cytryny 30 ml

Dolewamy wody, dodajemy sól, cukier, cynamon, sok z cytryny i zagotowujemy.

3. 

słodka śmietana do gotowania 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 70 g

Do śliwkowego dżemu dolewamy śmietanę z rozmieszaną mąką. Gotujemy do zgęstnienia. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać jeszcze trochę śmietany.

4. 

Ugotowany sos odstawiamy z ognia i przecedzamy go.

5. 

śliwki suszone 80 g  sól

Suszone śliwki na drobno kroimy i wsypujemy je do gorącego sosu. Mieszamy, według smaku możemy jeszcze dosolić.

6. Sos, wędzone mięso, knedle ziemniaczane

Jako dodatek do sosu i mięsa podajemy różne rodzaje knedli.

Sos, wędzone mięso, knedle ziemniaczane

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się