swiatwemnie.pl

Sos śliwkowo-śmietankowy

    

Smaczny, słodko-słony sos w sam raz do wędzonego mięsa, do pieczonej kaczki i królika.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ1łyżka
cynamon mielony1łyżeczka
dżem śliwkowy80gramów
masło50gramów
mąka chlebowa pszenna T75070gramów
sok z cytryny30mililitrów
sól1łyżeczka
sól-
słodka śmietana do gotowania250mililitrów
woda½litra
śliwki suszone80gramów

1. 

masło 50 gramów  dżem śliwkowy 80 gramów

W garnku roztapiamy masło i dodajemy dżem śliwkowy. Często mieszając dżem podsmażamy i częściowo roztapiamy.

2. 

woda ½ litra  sól 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka  sok z cytryny 30 mililitrów

Dolewamy wody, dodajemy sól, cukier, cynamon, sok z cytryny i zagotowujemy.

3. 

słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 70 gramów

Do śliwkowego dżemu dolewamy śmietanę z rozmieszaną mąką. Gotujemy do zgęstnienia. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać jeszcze trochę śmietany.

4. 

Ugotowany sos odstawiamy z ognia i przecedzamy go.

5. 

śliwki suszone 80 gramów  sól

Suszone śliwki na drobno kroimy i wsypujemy je do gorącego sosu. Mieszamy, według smaku możemy jeszcze dosolić.

6. Sos, wędzone mięso, knedle ziemniaczane

Jako dodatek do sosu i mięsa podajemy różne rodzaje knedli.

Sos, wędzone mięso, knedle ziemniaczane

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się