Świąteczny keks
![Świąteczny keks](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001137/img_pl_4x3/swiateczny-keks_00180.jpg)
Słodkie drożdżowe ciasto pełne smacznych składników.Przyjęło się,że upieczony keks miałby 14 dni przed spożyciem poleżeć.Podobno łączy w sobie smaki.Nasz keks nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu.Oczywiście może poleżeć, ale ten do świąt nie dotrwa :)
przepis,fotoprzepis,rodzynki,owoce kandyzowane mix,migdały płatki,Słodkie śniadania,Boże Narodzenie
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 30 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
cukier puder | - | ||
masło | 250 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 50 | gramów | |
migdały płatki | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
owoce kandyzowane mix | 100 | gramów | |
rodzynki | 100 | gramów | |
rum | - | ||
skórka z cytryny | 1 | łyżka | |
świeże drożdże | 30 | gramów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
2.
owoce kandyzowane mix 100 gramów
Do rodzynek dodajemy kandyzowane owoce, mieszamy i zostawiamy te smakołyki w rumie marynować :)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_9988.jpg)
3.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • cukier kryształ 30 gramów • świeże drożdże 30 gramów
Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy rozczyn do napęcznienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_9990.jpg)
4.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • masło 150 gramów • cukier puder 60 gramów • skórka z cytryny 1 łyżka
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtka, roztopione masło, cukier, startą skórkę z cytryny i dolewamy rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_9991.jpg)
5.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_9996.jpg)
6.
Z rodzynek i owoców zlewamy rum który nie wsiąkł. Rum wypijamy :) a rodzynki z owocami dosypujemy do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0017.jpg)
7.
migdały płatki 100 gramów • mielone orzechy włoskie 50 gramów
Dodajemy posiekane migdały (ewentualnie płatki migdałowe) i mielone orzechy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0021.jpg)
8.
Ponownie dobrze mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0022.jpg)
9.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na papier do pieczenia wielkości blachy. Ciasto lekko wałkujemy na kształt owalu. Za pomocą wałka przekładamy najpierw jedną a potem drugą stronę w kierunku środka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0033.jpg)
10.
Keks z papierem przenosimy na blachę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0034.jpg)
11.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia folię ściągamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0035.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0068.jpg)
13.
Potem go posypujemy przesianym cukrem pudrem tak, by utworzyć stosunkowo grubą warstwę cukru. Właśnie dzięki masłu cukier dobrze na keksie się złapie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0070.jpg)
14.
Odstawiamy do wystygnięcia i możemy podawać. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001137/small/IMG_0087.jpg)
Smacznego!