swiatwemnie.pl

Świąteczny keks

    

Słodkie drożdżowe ciasto pełne smacznych składników.Przyjęło się,że upieczony keks miałby 14 dni przed spożyciem poleżeć.Podobno łączy w sobie smaki.Nasz keks nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu.Oczywiście może poleżeć, ale ten do świąt nie dotrwa :)

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

rodzynki 100 gramów  rum

Rodzynki myjemy i zalewamy pod wierzch rumem.

2. 

owoce kandyzowane mix 100 gramów

Do rodzynek dodajemy kandyzowane owoce, mieszamy i zostawiamy te smakołyki w rumie marynować :)

3. 

mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów  świeże drożdże 30 gramów

Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy rozczyn do napęcznienia.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  masło 150 gramów  cukier puder 60 gramów  skórka z cytryny 1 łyżka

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy żółtka, roztopione masło, cukier, startą skórkę z cytryny i dolewamy rozczyn.

5. 

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6. 

Z rodzynek i owoców zlewamy rum który nie wsiąkł. Rum wypijamy :) a rodzynki z owocami dosypujemy do ciasta.

7. 

migdały płatki 100 gramów  mielone orzechy włoskie 50 gramów

Dodajemy posiekane migdały (ewentualnie płatki migdałowe) i mielone orzechy.

8. 

Ponownie dobrze mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

9. 

Wyrośnięte ciasto kładziemy na papier do pieczenia wielkości blachy. Ciasto lekko wałkujemy na kształt owalu. Za pomocą wałka przekładamy najpierw jedną a potem drugą stronę w kierunku środka.

10. 

Keks z papierem przenosimy na blachę.

11. 

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia folię ściągamy.

12. 

masło 100 gramów

Na upieczony gorący keks dokładnie wcieramy roztopione masło.

13. 

cukier puder

Potem go posypujemy przesianym cukrem pudrem tak, by utworzyć stosunkowo grubą warstwę cukru. Właśnie dzięki masłu cukier dobrze na keksie się złapie.

14. 

Odstawiamy do wystygnięcia i możemy podawać. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się