Biszkoptowe ciasto

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,długie biszkopty,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
141 g
Energia porcji
284 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 12 44 | gramów kcal | |
czarna kawa | 100 4 | mililitrów kcal | |
długie biszkopty | 200 764 | gramów kcal | |
krem do ciast - waniliowy | 60 228 | gramów kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 800 384 | mililitrów kcal | |
rum | 30 72 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal | |
Żelatyna | 50 180 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • krem do ciast - waniliowy 60 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Z mleka, waniliowego proszku do ciast i cukru gotujemy budyń.

2.
masło 60 gramów • cukier puder 100 gramów
W misce mieszamy masło z cukrem, dodajemy do wystudzonego budyniu. Miksujemy mikserem.

3.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 12 gramów
Do budyniu dodajemy ubitą śmietankę do ubijania wymieszaną z cukrem waniliowym.

4.
Żelatyna 50 gramów
Na koniec do kremu dodajemy żelatynę przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

5.
długie biszkopty 200 gramów • czarna kawa 100 mililitrów • rum 30 mililitrów
Gotujemy mocną kawę, mieszamy z rumem (według smaku). Strzykawką polewamy długie biszkopty kawą. Jeśli nie mamy pod ręką strzykawki, biszkopty po prostu moczymy w kawie z rumem.

6.
Podłużną wąską foremkę wykładamy folią spożywczą, na jej dno wylewamy krem. Kładziemy warstwę namoczonych biszkoptów, te zalewamy kremem i tak warstwujemy do wtedy aż forma będzie cała napełniona tym smakołykiem.

Smacznego!