swiatwemnie.pl

Biszkoptowe ciasto

    

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ2łyżki
cukier puder100gramów
cukier waniliowy12gramów
czarna kawa100mililitrów
długie biszkopty200gramów
krem do ciast - waniliowy60gramów
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%800mililitrów
rum30mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
Żelatyna50gramów

1. 

mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów  krem do ciast - waniliowy 60 gramów  cukier kryształ 2 łyżki

Z mleka, waniliowego proszku do ciast i cukru gotujemy budyń.

2. 

masło 60 gramów  cukier puder 100 gramów

W misce mieszamy masło z cukrem, dodajemy do wystudzonego budyniu. Miksujemy mikserem.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  cukier waniliowy 12 gramów

Do budyniu dodajemy ubitą śmietankę do ubijania wymieszaną z cukrem waniliowym.

4. 

Żelatyna 50 gramów

Na koniec do kremu dodajemy żelatynę przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

5. 

długie biszkopty 200 gramów  czarna kawa 100 mililitrów  rum 30 mililitrów

Gotujemy mocną kawę, mieszamy z rumem (według smaku). Strzykawką polewamy długie biszkopty kawą. Jeśli nie mamy pod ręką strzykawki, biszkopty po prostu moczymy w kawie z rumem.

6. 

Podłużną wąską foremkę wykładamy folią spożywczą, na jej dno wylewamy krem. Kładziemy warstwę namoczonych biszkoptów, te zalewamy kremem i tak warstwujemy do wtedy aż forma będzie cała napełniona tym smakołykiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się