Biszkoptowe ciasto
przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,długie biszkopty,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
czarna kawa | 100 | mililitrów | |
długie biszkopty | 200 | gramów | |
krem do ciast - waniliowy | 60 | gramów | |
masło | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 800 | mililitrów | |
rum | 30 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
Żelatyna | 50 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • krem do ciast - waniliowy 60 gramów • cukier kryształ 2 łyżki
Z mleka, waniliowego proszku do ciast i cukru gotujemy budyń.

2.
masło 60 gramów • cukier puder 100 gramów
W misce mieszamy masło z cukrem, dodajemy do wystudzonego budyniu. Miksujemy mikserem.

3.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • cukier waniliowy 12 gramów
Do budyniu dodajemy ubitą śmietankę do ubijania wymieszaną z cukrem waniliowym.

4.
Żelatyna 50 gramów
Na koniec do kremu dodajemy żelatynę przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

5.
długie biszkopty 200 gramów • czarna kawa 100 mililitrów • rum 30 mililitrów
Gotujemy mocną kawę, mieszamy z rumem (według smaku). Strzykawką polewamy długie biszkopty kawą. Jeśli nie mamy pod ręką strzykawki, biszkopty po prostu moczymy w kawie z rumem.

6.
Podłużną wąską foremkę wykładamy folią spożywczą, na jej dno wylewamy krem. Kładziemy warstwę namoczonych biszkoptów, te zalewamy kremem i tak warstwujemy do wtedy aż forma będzie cała napełniona tym smakołykiem.

Smacznego!