PRZEPISY

Karmelowe kawałki na waflu

Karmelowe kawałki na waflu

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Przepis na wspaniały deser z karmelowym kremem na orzechowym korpusie delikatnym jak pajęczyna. Cały jest na waflu, aby dało się go wziąć tylko tak, do ręki i podgryzać na przykład z kanapy przy świątecznym filmie.

przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,migdały mielone,wafle tortowe,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

40

Masa porcji

43 g

Energia porcji

171 kcal

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

bułka tarta

5

280

łyżek

kcal

cukier puder

200

776

gramów

kcal

czekolada

50

257

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

migdały mielone

300

1728

gramów

kcal

proszek do pieczenia

15

12

gramów

kcal

skondensowane słodzone mleko

400

1296

gramów

kcal

wafle tortowe

50

195

gramów

kcal

woda

50

0

mililitrów

kcal

żółtko jajka

6

342

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

skondensowane słodzone mleko 400 gramów

Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego skondensowanego mleka gotujemy w wodzie 2 godziny. W tym czasie zawartość puszki skarmelizuje się.

Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego...

2. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 200 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

3. 

migdały mielone 300 gramów

Dodajemy mielone migdały.

Dodajemy mielone migdały....

4. 

proszek do pieczenia 15 gramów  bułka tarta 5 łyżek  woda 50 mililitrów

Bułkę tartą mieszamy z przesianym proszkiem do pieczenia. Tą suchą masę dodajemy do podstawy. Według potrzeby ciasto łagodzimy wodą.

Bułkę tartą mieszamy z przesianym proszkiem do...

5. 

wafle tortowe 50 gramów

Dno naczynia wykładamy ciągłą warstwą wafli.

Dno naczynia wykładamy ciągłą warstwą wafli....

6. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Do podstawowego ciasta stopniowo delikatnie dodajemy ubitą pianę. Całą masę wylewamy na wafle i równomiernie rozsmarowujemy.

Do podstawowego ciasta stopniowo delikatnie...

8. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C....

9. 

masło 250 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy z przygotowanym skondensowanym mlekiem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

10. 

Karmelowy krem rozsmarowujemy na ostudzony korpus.

Karmelowy krem rozsmarowujemy na ostudzony korpus....

11. 

czekolada 50 gramów

Na wierzch trzemy czekoladę.

Na wierzch trzemy czekoladę....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się