Karmelowe kawałki na waflu

Przepis na wspaniały deser z karmelowym kremem na orzechowym korpusie delikatnym jak pajęczyna. Cały jest na waflu, aby dało się go wziąć tylko tak, do ręki i podgryzać na przykład z kanapy przy świątecznym filmie.
przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,migdały mielone,wafle tortowe,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie
Ciasta kremowe
Pichcił
Ilość porcji
40
Masa porcji
43 g
Energia porcji
171 kcal
Czas przygotowania
3 h.
Trudność
wysoka
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
bułka tarta | 5 280 | łyżek kcal | |
cukier puder | 200 776 | gramów kcal | |
czekolada | 50 257 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
migdały mielone | 300 1728 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 15 12 | gramów kcal | |
skondensowane słodzone mleko | 400 1296 | gramów kcal | |
wafle tortowe | 50 195 | gramów kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 6 342 | sztuk kcal |
Przepis
1.
skondensowane słodzone mleko 400 gramów
Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego skondensowanego mleka gotujemy w wodzie 2 godziny. W tym czasie zawartość puszki skarmelizuje się.



4.
proszek do pieczenia 15 gramów • bułka tarta 5 łyżek • woda 50 mililitrów
Bułkę tartą mieszamy z przesianym proszkiem do pieczenia. Tą suchą masę dodajemy do podstawy. Według potrzeby ciasto łagodzimy wodą.


7.
Do podstawowego ciasta stopniowo delikatnie dodajemy ubitą pianę. Całą masę wylewamy na wafle i równomiernie rozsmarowujemy.

8.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

9.
masło 250 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy z przygotowanym skondensowanym mlekiem.

10.
Karmelowy krem rozsmarowujemy na ostudzony korpus.


Smacznego!