swiatwemnie.pl

Karmelowe kawałki na waflu

    

Przepis na wspaniały deser z karmelowym kremem na orzechowym korpusie delikatnym jak pajęczyna. Cały jest na waflu, aby dało się go wziąć tylko tak, do ręki i podgryzać na przykład z kanapy przy świątecznym filmie.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

 

 

białko jajka6sztuk
bułka tarta5łyżek
cukier puder200gramów
czekolada50gramów
masło250gramów
migdały mielone300gramów
proszek do pieczenia15gramów
skondensowane słodzone mleko400gramów
wafle tortowe50gramów
woda50mililitrów
żółtko jajka6sztuk

1. 

skondensowane słodzone mleko 400 gramów

Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego skondensowanego mleka gotujemy w wodzie 2 godziny. W tym czasie zawartość puszki skarmelizuje się.

2. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 200 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

migdały mielone 300 gramów

Dodajemy mielone migdały.

4. 

proszek do pieczenia 15 gramów  bułka tarta 5 łyżek  woda 50 mililitrów

Bułkę tartą mieszamy z przesianym proszkiem do pieczenia. Tą suchą masę dodajemy do podstawy. Według potrzeby ciasto łagodzimy wodą.

5. 

wafle tortowe 50 gramów

Dno naczynia wykładamy ciągłą warstwą wafli.

6. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Do podstawowego ciasta stopniowo delikatnie dodajemy ubitą pianę. Całą masę wylewamy na wafle i równomiernie rozsmarowujemy.

8. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

masło 250 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy z przygotowanym skondensowanym mlekiem.

10. 

Karmelowy krem rozsmarowujemy na ostudzony korpus.

11. 

czekolada 50 gramów

Na wierzch trzemy czekoladę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się