swiatwemnie.pl

Karmelowe kawałki na waflu

     

Przepis na wspaniały deser z karmelowym kremem na orzechowym korpusie delikatnym jak pajęczyna. Cały jest na waflu, aby dało się go wziąć tylko tak, do ręki i podgryzać na przykład z kanapy przy świątecznym filmie.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

wysoka

 

 

Białko jajka6sztuk
Bułka tarta5łyżek
Cukier puder200gramów
Czekolada50gramów
Masło250gramów
Migdały mielone300gramów
Proszek do pieczenia15gramów
Skondensowane słodzone mleko400gramów
Wafle tortowe50gramów
Woda50mililitrów
Żółtko jajka6sztuk

1. 

skondensowane słodzone mleko 400 g

Zamkniętą puszkę słodzonego gęstego skondensowanego mleka gotujemy w wodzie 2 godziny. W tym czasie zawartość puszki skarmelizuje się.

2. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 200 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

migdały mielone 300 g

Dodajemy mielone migdały.

4. 

proszek do pieczenia 15 g  bułka tarta 5 łyżek  woda 50 ml

Bułkę tartą mieszamy z przesianym proszkiem do pieczenia. Tą suchą masę dodajemy do podstawy. Według potrzeby ciasto łagodzimy wodą.

5. 

wafle tortowe 50 g

Dno naczynia wykładamy ciągłą warstwą wafli.

6. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Do podstawowego ciasta stopniowo delikatnie dodajemy ubitą pianę. Całą masę wylewamy na wafle i równomiernie rozsmarowujemy.

8. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

masło 250 g

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy z przygotowanym skondensowanym mlekiem.

10. 

Karmelowy krem rozsmarowujemy na ostudzony korpus.

11. 

czekolada 50 g

Na wierzch trzemy czekoladę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się