swiatwemnie.pl

Londyńskie sztangielki

    

Orzechowe świąteczne ciasteczka naszych babć.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów  cukier puder 45 gramów  masło 90 gramów  żółtko jajka 3 sztuki

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto wkładamy na blachę (20x30 cm) i równomiernie rozkładamy. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku na różowo (około 15 minut w temperaturze 180°C).

3. 

dżem porzeczkowy 125 gramów

Na podpieczonym cieście smarujemy wymieszany dżem.

4. 

białko jajka 3 sztuki  sól

Białka ubijamy na gęsto ze szczyptą soli.

5. 

cukier puder 125 gramów

Do białek dodajemy cukier...

6. 

mielone orzechy włoskie 125 gramów

...i orzechy.

7. 

Orzechowy krem nakładamy na dżem.

8. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 160 °C.

9. 

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej przez noc. Potem na blasze przekrawamy wzdłuż na połowę i kroimy 2 cm szerokie sztangielki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się