swiatwemnie.pl

Londyńskie sztangielki

Orzechowe świąteczne ciasteczka naszych babć.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 160 g  cukier puder 45 g  masło 90 g  żółtko jajka 3 sztuki

Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto wkładamy na blachę (20x30 cm) i równomiernie rozkładamy. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku na różowo (około 15 minut w temperaturze 180°C).

3. 

dżem porzeczkowy 125 g

Na podpieczonym cieście smarujemy wymieszany dżem.

4. 

białko jajka 3 sztuki  sól

Białka ubijamy na gęsto ze szczyptą soli.

5. 

cukier puder 125 g

Do białek dodajemy cukier...

6. 

mielone orzechy włoskie 125 g

...i orzechy.

7. 

Orzechowy krem nakładamy na dżem.

8. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 160 °C.

9. 

Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej przez noc. Potem na blasze przekrawamy wzdłuż na połowę i kroimy 2 cm szerokie sztangielki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się