Kawowe dzwoneczki
Słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka o delikatnym smaku kawy.
przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,kawa rozpuszczalna,biała czekolada,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
biała czekolada | 200 | gramów | |
cukier puder | 70 | gramów | |
czekolada do gotowania | 50 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kawa rozpuszczalna | 5 | łyżeczek | |
masło | 150 | gramów | |
migdały | 50 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 | mililitrów |
Przepis
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 70 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do mąki dodajemy pokrojone masło, cukier i jajko.
3.
Dodajemy 3 łyżki ostudzonej kawy i wyrabiamy ciasto.
4.
Formujemy na kształt bochenka i wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia.
5.
Delikatnie stężone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 6-7 mm. Wykrawamy dzwoneczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
7.
śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • biała czekolada 200 gramów
W garnku podgrzewamy śmietanę, rozpuszczamy w niej kawę. Do ciepłej kawowej śmietany łamiemy czekoladę i mieszamy aż się czekolada rozpuści.
8.
Zawsze łączymy dwa dzwoneczki ze sobą lepiąc je kremem.
9.
czekolada do gotowania 50 gramów • migdały 50 gramów
Nad parą roztapiamy czekoladę i migdały w niej obtaczamy.
10.
Dzwoneczki ozdabiamy resztą kremu i czekoladowymi migdałami.
Smacznego!