PRZEPISY

Kawowe dzwoneczki

Kawowe dzwoneczki

Słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka o delikatnym smaku kawy.

przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,kawa rozpuszczalna,biała czekolada,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

biała czekolada200gramów
cukier puder70gramów
czekolada do gotowania50gramów
jajka kurze1sztuka
kawa rozpuszczalna5łyżeczek
masło150gramów
migdały50gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
śmietana do ubijania (30-33%)50mililitrów

 

Przepis

1. 

kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Kawę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 150 gramów  cukier puder 70 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do mąki dodajemy pokrojone masło, cukier i jajko.

3. 

Dodajemy 3 łyżki ostudzonej kawy i wyrabiamy ciasto.

4. 

Formujemy na kształt bochenka i wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia.

5. 

Delikatnie stężone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 6-7 mm. Wykrawamy dzwoneczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  biała czekolada 200 gramów

W garnku podgrzewamy śmietanę, rozpuszczamy w niej kawę. Do ciepłej kawowej śmietany łamiemy czekoladę i mieszamy aż się czekolada rozpuści.

8. 

Zawsze łączymy dwa dzwoneczki ze sobą lepiąc je kremem.

9. 

czekolada do gotowania 50 gramów  migdały 50 gramów

Nad parą roztapiamy czekoladę i migdały w niej obtaczamy.

10. 

Dzwoneczki ozdabiamy resztą kremu i czekoladowymi migdałami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie