Kawowe dzwoneczki

Słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka o delikatnym smaku kawy.
przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,kawa rozpuszczalna,biała czekolada,czekolada do gotowania,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
25
Masa porcji
38 g
Energia porcji
174 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
biała czekolada | 200 1078 | gramów kcal | |
cukier puder | 70 272 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 50 251 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kawa rozpuszczalna | 5 71 | łyżeczek kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
migdały | 50 290 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 50 156 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 150 gramów • cukier puder 70 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do mąki dodajemy pokrojone masło, cukier i jajko.

3.
Dodajemy 3 łyżki ostudzonej kawy i wyrabiamy ciasto.

4.
Formujemy na kształt bochenka i wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia.

5.
Delikatnie stężone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 6-7 mm. Wykrawamy dzwoneczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7.
śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki • biała czekolada 200 gramów
W garnku podgrzewamy śmietanę, rozpuszczamy w niej kawę. Do ciepłej kawowej śmietany łamiemy czekoladę i mieszamy aż się czekolada rozpuści.

8.
Zawsze łączymy dwa dzwoneczki ze sobą lepiąc je kremem.

9.
czekolada do gotowania 50 gramów • migdały 50 gramów
Nad parą roztapiamy czekoladę i migdały w niej obtaczamy.

10.
Dzwoneczki ozdabiamy resztą kremu i czekoladowymi migdałami.

Smacznego!