swiatwemnie.pl

Kawowe dzwoneczki

Kawowe dzwoneczki

    

Słodkie bożonarodzeniowe ciasteczka o delikatnym smaku kawy.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Kawę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 150 gramów  cukier puder 70 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do mąki dodajemy pokrojone masło, cukier i jajko.

3. 

Dodajemy 3 łyżki ostudzonej kawy i wyrabiamy ciasto.

4. 

Formujemy na kształt bochenka i wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia.

5. 

Delikatnie stężone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 6-7 mm. Wykrawamy dzwoneczki, które przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

śmietana do ubijania (30-33%) 50 mililitrów  kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  biała czekolada 200 gramów

W garnku podgrzewamy śmietanę, rozpuszczamy w niej kawę. Do ciepłej kawowej śmietany łamiemy czekoladę i mieszamy aż się czekolada rozpuści.

8. 

Zawsze łączymy dwa dzwoneczki ze sobą lepiąc je kremem.

9. 

czekolada do gotowania 50 gramów  migdały 50 gramów

Nad parą roztapiamy czekoladę i migdały w niej obtaczamy.

10. 

Dzwoneczki ozdabiamy resztą kremu i czekoladowymi migdałami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się