Ciasto z płatków

Słodkie ciasto, pełne błonnika, będzie smakować zwłaszcza dzieciom. Dorośli, a zwłaszcza mężczyźni, też go bardzo lubią :) Podajemy z wiśniowym, albo innym ulubionym kompotem.
przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,płatki owsiane,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania ›Składniki
Składniki
białko jajka | 3 51 | sztuki kcal | |
cukier trzcinowy | 100 396 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 1 20 | łyżeczka kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 500 320 | mililitrów kcal | |
płatki owsiane | 250 915 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sok z kompotu | 150 87 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
wiórki kokosowe | 0 ?? | kcal | |
wiśniowy kompot | 0 ?? | kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów • woda 500 mililitrów • cukier trzcinowy 50 gramów • płatki owsiane 250 gramów
Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i płatki. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając 5 minut gotujemy.


3.
Ostudzamy w wodnej kąpieli.


5.
Owsianą kaszę mieszamy z żółtkami.


7.
Pianę dodajemy do kaszy.

8.
Ciasto wylewamy do brytfanny lub blachy (22x32 cm),wysmarowanej masłem i posypanej kokosem.

9.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

10.
sok z kompotu 150 mililitrów • skrobia kukurydziana ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
W kompotowym soku mieszamy troszkę skrobi kukurydzianej. Zagotowujemy. Sok możemy według smaku dosłodzić.


Smacznego!