swiatwemnie.pl

Ciasto z płatków

     

Słodkie ciasto, pełne błonnika, będzie smakować zwłaszcza dzieciom. Dorośli, a zwłaszcza mężczyźni, też go bardzo lubią :) Podajemy z wiśniowym, albo innym ulubionym kompotem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

Białko jajka3sztuki
Cukier trzcinowy100gramów
Cukier trzcinowy1łyżeczka
Masło50gramów
Masło
Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Płatki owsiane250gramów
Skrobia kukurydziana½łyżeczki
Sok z kompotu150mililitrów
Sól1szczypta
Wiórki kokosowe
Wiśniowy kompot
Woda500mililitrów
Żółtko jajka3sztuki

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml  woda 500 ml  cukier trzcinowy 50 g  płatki owsiane 250 g

Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i płatki. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając 5 minut gotujemy.

2. 

masło 50 g

Dodajemy masło.

3. 

Ostudzamy w wodnej kąpieli.

4. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier trzcinowy 50 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

Owsianą kaszę mieszamy z żółtkami.

6. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Pianę dodajemy do kaszy.

8. 

masło  wiórki kokosowe

Ciasto wylewamy do brytfanny lub blachy (22x32 cm),wysmarowanej masłem i posypanej kokosem.

9. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

sok z kompotu 150 ml  skrobia kukurydziana ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 1 łyżeczka

W kompotowym soku mieszamy troszkę skrobi kukurydzianej. Zagotowujemy. Sok możemy według smaku dosłodzić.

11. 

wiśniowy kompot

Ciasto serwujemy polane zagęszczonym sokiem i z kompotem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się