swiatwemnie.pl

Ciasto z płatków

    

Słodkie ciasto, pełne błonnika, będzie smakować zwłaszcza dzieciom. Dorośli, a zwłaszcza mężczyźni, też go bardzo lubią :) Podajemy z wiśniowym, albo innym ulubionym kompotem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

białko jajka3sztuki
cukier trzcinowy100gramów
cukier trzcinowy1łyżeczka
masło50gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%500mililitrów
płatki owsiane250gramów
skrobia kukurydziana½łyżeczki
sok z kompotu150mililitrów
sól1szczypta
wiórki kokosowe-
wiśniowy kompot-
woda500mililitrów
żółtko jajka3sztuki

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  woda 500 mililitrów  cukier trzcinowy 50 gramów  płatki owsiane 250 gramów

Mleko i wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i płatki. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając 5 minut gotujemy.

2. 

masło 50 gramów

Dodajemy masło.

3. 

Ostudzamy w wodnej kąpieli.

4. 

żółtko jajka 3 sztuki  cukier trzcinowy 50 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

Owsianą kaszę mieszamy z żółtkami.

6. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Pianę dodajemy do kaszy.

8. 

masło  wiórki kokosowe

Ciasto wylewamy do brytfanny lub blachy (22x32 cm),wysmarowanej masłem i posypanej kokosem.

9. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

sok z kompotu 150 mililitrów  skrobia kukurydziana ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 1 łyżeczka

W kompotowym soku mieszamy troszkę skrobi kukurydzianej. Zagotowujemy. Sok możemy według smaku dosłodzić.

11. 

wiśniowy kompot

Ciasto serwujemy polane zagęszczonym sokiem i z kompotem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się