swiatwemnie.pl

Ciasto budyniowe z nektarynkami

Popularna przekąska, prosta w przygotowaniu. Jest świeża i wspaniale smakuje.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 1 h. 10 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Spód ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 400 g  cukier kryształ 300 g  jajka kurze 3 sztuki  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  olej słonecznikowy 2 łyżki  proszek do pieczenia 8 g

Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aby powstało gładkie, w miarę płynne ciasto.

Spód ciasta

2. 

Ciasto wlewamy na brytfannę posypaną na dnie mąką i pieczemy przez około 30 minut w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po około 10 minutach pieczenia ciasto nakłuwamy, aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.

3. Warstwa budyniu

mleko tłuste 3,5% 1 litr  budyń waniliowy w proszku 120 g

Z litra mleka i trzech budyni w proszku gotujemy gęsty krem (zgodnie z instrukcją), bez dodatku cukru.

Warstwa budyniu

4. 

Krem budyniowy po ugotowaniu odstawiamy na parę minut, wylewamy na wystudzone ciasto i rozsmarowujemy po całej powierzchni.

5. Owocowy wierzch

nektarynki 600 g

Nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy na cienkie plasterki.

Owocowy wierzch

6. 

Plastry owoców układamy na całej powierzchni warstwy budyniowej.

7. 

Galaretka tortowa 500 g

Postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu przygotowujemy 500 ml galaretki tortowej i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni, tak aby zakryć owoce.

8. 

Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto stężało.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się