Bardzo prosty przepis na zdrową i orzeźwiającą śródziemnomorską sałatkę z oliwami i serem feta. Jest to przepis w sam raz dla zupełnego, kuchennego amatora.
Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.
Tamatar Raita (Pomidorowa Raita) to smaczna sałatka chętnie podawana z prawie wszystkimi słonymi wegetariańskimi daniami. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.
"Caesar salad" w 1924 roku odkrył włoski szef kuchni Caesar Cardini w swojej restauracji w Tichuane, w Meksyku. Sałatka była przyrządzana bezpośrednio na stole przed klientem. W tym czasie była podawana jeszcze bez sardeli.
Tzatziki to ulubiony grecki dip, albo również surówka. Często podaje się jako przystawkę, ale i jako dodatek do greckich dań na przykład do souvlaki albo gyrosa.