Bardzo prosty przepis na zdrową i orzeźwiającą śródziemnomorską sałatkę z oliwami i serem feta. Jest to przepis w sam raz dla zupełnego, kuchennego amatora.
Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.
Interesujące w smaku, przyrządzone na słodko warzywa idealne jako dodatek do wielu dań. Warto spróbować takie danie zaoferować dzieciom, które nie przepadają za warzywami.
Gęsta pasta z bakłażana jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa. Smaczne wegetariańskie danie przygotujemy gdy ją podamy z pieczonymi ziemniakami.
Przekąska pełna witamin, doskonała jako dodatek do mięsa drobiowego i wołowiny. Wersję nisko tłuszczową uzyskamy, jeśli zamienimy boczek i ser na świeżo wyciśnięty czosnek.
Tamatar Raita (Pomidorowa Raita) to smaczna sałatka chętnie podawana z prawie wszystkimi słonymi wegetariańskimi daniami. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.
Doskonała sałatka w sam raz jako dodatek do mięs. Jako samodzielne danie może być, bez dodania sosu tatarskiego, zdrową kolacją dla wszystkich na diecie.