swiatwemnie.pl

Śniadaniowe naleśniki ze świeżymi morelami

    

Życzymy miłego niedzielnego śniadania z naszymi smacznymi naleśnikami. Śmiało możecie sobie do nich dodać bitą śmietanę, mniam.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

 

cukier puder-
cukier trzcinowy2łyżki
cynamon mielony-
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
morele350gramów
mąka chlebowa pszenna T750120gramów
sól1szczypta
woda50mililitrów
woda sodowa100mililitrów

1. 

morele 350 gramów

Morele myjemy i usuwamy z nich pestki.

2. 

cukier trzcinowy 2 łyżki  woda 50 mililitrów

Morele wkładamy do miksera, wlewamy troszkę wody i miksujemy. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów  woda sodowa 100 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  sól 1 szczypta

Mąkę z sodową wodą (ewentualnie gazowaną wodą), mlekiem i szczyptą soli na gładko mieszamy.

4. 

Na suchej patelni smażymy...

5. 

...8 szt cienkich naleśników.

6. 

Na naleśnika smarujemy 2-3 łyżeczki morelowego nadzienia i naleśnika przekładamy.

7. 

cynamon mielony  cukier puder

Według smaku posypujemy cynamonem i cukrem. Dodajemy bitą śmietanę i serwujemy jak nam się podoba :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się