swiatwemnie.pl

Waniliowe gofry z polewą brzoskwiniową

Waniliowe gofry z polewą brzoskwiniową

    

Smakołyk nie tylko na śniadanie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. Gofry

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 40 gramów  cukier waniliowy 15 gramów  masło 50 gramów  mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów

Jajka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (najlepiej domowym), dolewamy roztopione, ostudzone masło i mleko.

Gofry

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

Mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.

3. 

Ciasto chochlą nalewamy do form silikonowych na pieczenie gofrów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (25-30 minut).

4. 

Upieczone gofry wyciągamy z form i zostawiamy do ostygnięcia.

5. Polewa brzoskwiniowa

Brzoskwinie 750 gramów

Brzoskwinie myjemy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy je w niej na 5 minut. Następnie przepłukujemy pod zimną wodą...

Polewa brzoskwiniowa

6. 

....i obieramy je ze skórki.

7. 

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je na drobno.

8. 

cukier trzcinowy 150 gramów

Wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę w spokoju (15 minut).

9. 

imbir mielony ¼ łyżeczki  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Potem dodajemy imbir, cynamon a następnie brzoskwinie doprowadzamy do wrzenia. Od momentu wrzenia często mieszamy i jeszcze gotujemy przez 15 minut.

10. 

Na koniec je delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

11. 

Wystudzoną polewą polewamy zawsze jedną porcję gofrów. Konsumujemy sztućcem.

Smacznego!

Brzoskwinie750gramów
cukier puder40gramów
cukier trzcinowy150gramów
cukier waniliowy15gramów
cynamon mielony¼łyżeczki
imbir mielony¼łyżeczki
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
soda oczyszczona¼łyżeczki

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się