swiatwemnie.pl

Waniliowe gofry z polewą brzoskwiniową

    

Smakołyk nie tylko na śniadanie.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

Brzoskwinie750gramów
cukier puder40gramów
cukier trzcinowy150gramów
cukier waniliowy15gramów
cynamon mielony¼łyżeczki
imbir mielony¼łyżeczki
jajka kurze2sztuki
masło50gramów
mleko półtłuste 1,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
soda oczyszczona¼łyżeczki

1. Gofry

jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 40 gramów  cukier waniliowy 15 gramów  masło 50 gramów  mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów

Jajka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (najlepiej domowym), dolewamy roztopione, ostudzone masło i mleko.

Gofry

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

Mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.

3. 

Ciasto chochlą nalewamy do form silikonowych na pieczenie gofrów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (25-30 minut).

4. 

Upieczone gofry wyciągamy z form i zostawiamy do ostygnięcia.

5. Polewa brzoskwiniowa

Brzoskwinie 750 gramów

Brzoskwinie myjemy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy je w niej na 5 minut. Następnie przepłukujemy pod zimną wodą...

Polewa brzoskwiniowa

6. 

....i obieramy je ze skórki.

7. 

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je na drobno.

8. 

cukier trzcinowy 150 gramów

Wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę w spokoju (15 minut).

9. 

imbir mielony ¼ łyżeczki  cynamon mielony ¼ łyżeczki

Potem dodajemy imbir, cynamon a następnie brzoskwinie doprowadzamy do wrzenia. Od momentu wrzenia często mieszamy i jeszcze gotujemy przez 15 minut.

10. 

Na koniec je delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

11. 

Wystudzoną polewą polewamy zawsze jedną porcję gofrów. Konsumujemy sztućcem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się