Waniliowe gofry z polewą brzoskwiniową
![Waniliowe gofry z polewą brzoskwiniową](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001008/img_pl_4x3/waniliowe-gofry-z-polewa-brzoskwiniowa_00180.jpg)
Smakołyk nie tylko na śniadanie.
przepis,fotoprzepis,cukier waniliowy,Brzoskwinie,Słodkie śniadania,Sezonowe przepisy
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
Brzoskwinie | 750 | gramów | |
cukier puder | 40 | gramów | |
cukier trzcinowy | 150 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
cynamon mielony | ¼ | łyżeczki | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 350 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
soda oczyszczona | ¼ | łyżeczki |
Przepis
1. Gofry
jajka kurze 2 sztuki • cukier puder 40 gramów • cukier waniliowy 15 gramów • masło 50 gramów • mleko półtłuste 1,5% 350 mililitrów
Jajka mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (najlepiej domowym), dolewamy roztopione, ostudzone masło i mleko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5905w.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5907w.jpg)
3.
Ciasto chochlą nalewamy do form silikonowych na pieczenie gofrów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (25-30 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5909w.jpg)
4.
Upieczone gofry wyciągamy z form i zostawiamy do ostygnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5933w.jpg)
5. Polewa brzoskwiniowa
Brzoskwinie 750 gramów
Brzoskwinie myjemy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy je w niej na 5 minut. Następnie przepłukujemy pod zimną wodą...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5893w.jpg)
6.
....i obieramy je ze skórki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5894w.jpg)
7.
Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy je na drobno.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5897w.jpg)
8.
cukier trzcinowy 150 gramów
Wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem. Odstawiamy na chwilę w spokoju (15 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5898w.jpg)
9.
imbir mielony ¼ łyżeczki • cynamon mielony ¼ łyżeczki
Potem dodajemy imbir, cynamon a następnie brzoskwinie doprowadzamy do wrzenia. Od momentu wrzenia często mieszamy i jeszcze gotujemy przez 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5904w.jpg)
10.
Na koniec je delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5906w.jpg)
11.
Wystudzoną polewą polewamy zawsze jedną porcję gofrów. Konsumujemy sztućcem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001008/small/IMG_5934w.jpg)
Smacznego!