swiatwemnie.pl

Śliwkowa strucla

Śliwkowa strucla

    

Doskonała soczysta śliwkowa strucla na każde powszednie lub świąteczne dni.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

śliwki 500 gramów

Śliwki pozbywamy pestek ...

2. 

... i kroimy na mniejsze kawałki.

3. 

ciasto francuskie 500 gramów  mąka chlebowa pszenna T750  jajka kurze 1  masło 70 gramów  bułka tarta 70 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar 35x60 cm. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem a środek ciasta smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy bułką tartą.

4. 

cukier kryształ 70 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki

Na ciasto równomiernie, nie całkowicie po brzegi, rozrzucamy śliwki. Posypujemy cukrem i cynamonem.

5. 

Ciasto po szerokości przekładamy - zawijamy.

6. 

Brzeg bez śliwek przyklejamy na wierzch strucli, tak go upewnimy. Dociskamy boczne brzegi.

7. 

Struclę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dołem ostatnim zawinięciem. Całą smarujemy roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.

8. 

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

9. 

cukier puder

Gorącą struclę posypujemy cukrem, odstawiamy by dobrze ostygła i potem możemy kroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się