swiatwemnie.pl

Śliwkowa strucla

Doskonała soczysta śliwkowa strucla na każde powszednie lub świąteczne dni.

 

Ilość porcji: 14

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

śliwki 500 g

Śliwki pozbywamy pestek ...

2. 

... i kroimy na mniejsze kawałki.

3. 

ciasto francuskie 500 g  mąka chlebowa pszenna T750  jajka kurze 1  masło 70 g  bułka tarta 70 g

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na rozmiar 35x60 cm. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem a środek ciasta smarujemy roztopionym masłem. Posypujemy bułką tartą.

4. 

cukier kryształ 70 g  cynamon mielony 2 łyżeczki

Na ciasto równomiernie, nie całkowicie po brzegi, rozrzucamy śliwki. Posypujemy cukrem i cynamonem.

5. 

Ciasto po szerokości przekładamy - zawijamy.

6. 

Brzeg bez śliwek przyklejamy na wierzch strucli, tak go upewnimy. Dociskamy boczne brzegi.

7. 

Struclę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dołem ostatnim zawinięciem. Całą smarujemy roztrzepanym jajkiem i przebijamy widelcem.

8. 

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

9. 

cukier puder

Gorącą struclę posypujemy cukrem, odstawiamy by dobrze ostygła i potem możemy kroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się