Ryżowe ciasto z kiwi
Doskonałe klasyczne ryżowe ciasto z owocami. Podajemy ciepłe, polane owocowym sokiem. Smakuje też dobrze na zimno.
przepis,fotoprzepis,ryż,kiwi,Słodkie dania
Słodkie dania
Kategorie
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 150 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
kiwi | 6 | sztuk | |
masło | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | litr | |
płatki owsiane | - | ||
rodzynki | 80 | gramów | |
ryż | 350 | gramów | |
woda | ½ | litra | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1. Przygotowanie ryżowej kaszy
mleko półtłuste 1,5% 1 litr • woda ½ litra • ryż 350 gramów • cukier waniliowy 20 gramów
Ryż gotujemy w mleku zmieszanym z wodą i cukrem waniliowym do miękkości. Podczas gotowania często mieszamy, aby się nam ryż nie przypalił. Ugotowany ryż wystudzamy.
2. Przygotowanie ryżowej masy
masło 100 gramów • cukier puder 150 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • rodzynki 80 gramów • białko jajka 4 sztuki
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka. Dodajemy wystudzoną ryżową kaszę i rodzynki, które wcześniej chwilkę moczyliśmy w wodzie. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z białek i szczypty cukru pudru ubijamy gęstą pianę, którą delikatnie dodajemy do ryżowej masy.
3. Pieczenie
kiwi 6 sztuk • masło • płatki owsiane
Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Połowę masy równomiernie rozsmarowujemy. Kiwi obieramy, kroimy na kółeczka i rozkładamy na warstwie ryżu. Dobrze jest użyć kiwi nie zbyt dojrzałe.
4.
Na kiwi warstwujemy drugą połowę ryżowej masy. Pieczemy przykryte w piekarniku na średnim stopniu 40 minut. Potem odkrywamy i 10 minut zapiekamy. Upieczone ciasto posypujemy cukrem.
Smacznego!