swiatwemnie.pl

Ryżowe ciasto z kiwi

    

Doskonałe klasyczne ryżowe ciasto z owocami. Podajemy ciepłe, polane owocowym sokiem. Smakuje też dobrze na zimno.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

białko jajka4sztuki
cukier puder150gramów
cukier waniliowy20gramów
kiwi6sztuk
masło100gramów
mleko półtłuste 1,5%1litr
płatki owsiane-
rodzynki80gramów
ryż350gramów
woda½litra
żółtko jajka4sztuki

1. Przygotowanie ryżowej kaszy

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  woda ½ litra  ryż 350 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Ryż gotujemy w mleku zmieszanym z wodą i cukrem waniliowym do miękkości. Podczas gotowania często mieszamy, aby się nam ryż nie przypalił. Ugotowany ryż wystudzamy.

Przygotowanie ryżowej kaszy

2. Przygotowanie ryżowej masy

masło 100 gramów  cukier puder 150 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  rodzynki 80 gramów  białko jajka 4 sztuki

Masło mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka. Dodajemy wystudzoną ryżową kaszę i rodzynki, które wcześniej chwilkę moczyliśmy w wodzie. Wszystko razem dobrze mieszamy. Z białek i szczypty cukru pudru ubijamy gęstą pianę, którą delikatnie dodajemy do ryżowej masy.

Przygotowanie ryżowej masy

3. Pieczenie

kiwi 6 sztuk  masło  płatki owsiane

Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Połowę masy równomiernie rozsmarowujemy. Kiwi obieramy, kroimy na kółeczka i rozkładamy na warstwie ryżu. Dobrze jest użyć kiwi nie zbyt dojrzałe.

Pieczenie

4. 

Na kiwi warstwujemy drugą połowę ryżowej masy. Pieczemy przykryte w piekarniku na średnim stopniu 40 minut. Potem odkrywamy i 10 minut zapiekamy. Upieczone ciasto posypujemy cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się