Pieczony turecki miód
Klejący wyrób cukierniczy na dobre zęby :)
przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe,miód,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie,Sezonowe przepisy
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze Boże Narodzenie Sezonowe przepisy Bożonarodzeniowe ciasteczka Sezon - Orzechy
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
czekolada | - | ||
migdały płatki | 50 | gramów | |
miód | 200 | gramów | |
orzechy laskowe | 100 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
sól | - | ||
wafle tortowe | 85 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
orzechy laskowe 100 gramów • orzechy włoskie 50 gramów • migdały płatki 50 gramów
Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z płatkami migdałów.

2.
miód 200 gramów • cukier kryształ 200 gramów • woda 50 mililitrów
Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i podgrzewamy (nie gotujemy) miód.


4.
Białka przekładamy do mniejszego garnka włożonego do gorącej wody w większym garnku. Często mieszając dolewamy gorący cukrowy syrop.

5.
Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej kąpieli mieszamy go do zgęstnienia.

6.
Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę. Wytworzona masa jest gęsta, ale nie twarda.


8.
Smarujemy masą białkową.

9.
Przykrywamy waflami,...

10.
... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.

11.
Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na blachę.

12.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C.

13.
Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy żeby się nie zlepiły.


15.
Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię.

16.
Smacznego!