swiatwemnie.pl

Pieczony turecki miód

     

Klejący wyrób cukierniczy na dobre zęby :)

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Białko jajka4sztuki
Cukier kryształ200gramów
Czekolada
Migdały płatki50gramów
Miód200gramów
Orzechy laskowe100gramów
Orzechy włoskie50gramów
Sól
Wafle tortowe85gramów
Woda50mililitrów

1. 

orzechy laskowe 100 g  orzechy włoskie 50 g  migdały płatki 50 g

Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z płatkami migdałów.

2. 

miód 200 g  cukier kryształ 200 g  woda 50 ml

Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i podgrzewamy (nie gotujemy) miód.

3. 

białko jajka 4 sztuki  sól

Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę.

4. 

Białka przekładamy do mniejszego garnka włożonego do gorącej wody w większym garnku. Często mieszając dolewamy gorący cukrowy syrop.

5. 

Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej kąpieli mieszamy go do zgęstnienia.

6. 

Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę. Wytworzona masa jest gęsta, ale nie twarda.

7. 

wafle tortowe 85 g

Na tackę kładziemy obok siebie dwa tortowe wafle.

8. 

Smarujemy masą białkową.

9. 

Przykrywamy waflami,...

10. 

... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.

11. 

Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na blachę.

12. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C.

13. 

Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy żeby się nie zlepiły.

14. 

czekolada

Polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do wystudzenia.

15. 

Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię.

16. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się