Pieczony turecki miód
![Pieczony turecki miód](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001335/img_pl_4x3/pieczony-turecki-miod_00180.jpg)
Klejący wyrób cukierniczy na dobre zęby :)
przepis,fotoprzepis,orzechy laskowe,miód,Wyroby cukiernicze,Boże Narodzenie
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
czekolada | - | ||
migdały płatki | 50 | gramów | |
miód | 200 | gramów | |
orzechy laskowe | 100 | gramów | |
orzechy włoskie | 50 | gramów | |
sól | - | ||
wafle tortowe | 85 | gramów | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1.
orzechy laskowe 100 gramów • orzechy włoskie 50 gramów • migdały płatki 50 gramów
Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z płatkami migdałów.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8388.jpg)
2.
miód 200 gramów • cukier kryształ 200 gramów • woda 50 mililitrów
Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i podgrzewamy (nie gotujemy) miód.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8398.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8400.jpg)
4.
Białka przekładamy do mniejszego garnka włożonego do gorącej wody w większym garnku. Często mieszając dolewamy gorący cukrowy syrop.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8403.jpg)
5.
Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej kąpieli mieszamy go do zgęstnienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8404.jpg)
6.
Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę. Wytworzona masa jest gęsta, ale nie twarda.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8405.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8393.jpg)
8.
Smarujemy masą białkową.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8409.jpg)
9.
Przykrywamy waflami,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8410.jpg)
10.
... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8412.jpg)
11.
Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na blachę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8488.jpg)
12.
Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8549.jpg)
13.
Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy żeby się nie zlepiły.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8550.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8552.jpg)
15.
Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001335/small/IMG_8553.jpg)
16.
Smacznego!