swiatwemnie.pl

Pieczony turecki miód

    

Klejący wyrób cukierniczy na dobre zęby :)

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

białko jajka4sztuki
cukier kryształ200gramów
czekolada-
migdały płatki50gramów
miód200gramów
orzechy laskowe100gramów
orzechy włoskie50gramów
sól-
wafle tortowe85gramów
woda50mililitrów

1. 

orzechy laskowe 100 gramów  orzechy włoskie 50 gramów  migdały płatki 50 gramów

Laskowe i włoskie orzechy siekamy i mieszamy z płatkami migdałów.

2. 

miód 200 gramów  cukier kryształ 200 gramów  woda 50 mililitrów

Z wody i cukru gotujemy syrop. Rozpuszczamy i podgrzewamy (nie gotujemy) miód.

3. 

białko jajka 4 sztuki  sól

Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę.

4. 

Białka przekładamy do mniejszego garnka włożonego do gorącej wody w większym garnku. Często mieszając dolewamy gorący cukrowy syrop.

5. 

Powoli wlewamy ciepły miód i 10 minut w wodnej kąpieli mieszamy go do zgęstnienia.

6. 

Dodajemy przygotowaną orzechową mieszankę. Wytworzona masa jest gęsta, ale nie twarda.

7. 

wafle tortowe 85 gramów

Na tackę kładziemy obok siebie dwa tortowe wafle.

8. 

Smarujemy masą białkową.

9. 

Przykrywamy waflami,...

10. 

... lekko obciążamy i na kilka godzin odkładamy w chłodne miejsce.

11. 

Odstawiony turecki miód kroimy i przekładamy na blachę.

12. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 160 °C.

13. 

Upieczone kawałki od razu z blachy przekładamy żeby się nie zlepiły.

14. 

czekolada

Polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do wystudzenia.

15. 

Pojedyncze kawałki zapakowujemy w folię.

16. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się