Proste kuleczki Bajaderki w czekoladzie
Drobne słodkie słodycze, bogato obtoczone w czekoladzie.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,orzechy włoskie,dżem morelowy,Wyroby cukiernicze,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Sezonowe przepisy
Wyroby cukiernicze
Kategorie
Wyroby cukiernicze Ciasteczka Boże Narodzenie Bez pieczenia Sezonowe przepisy Bożonarodzeniowe ciasteczka Bożonarodzeniowe pieczywo Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia Sezon - Orzechy
Składniki
Składniki
czekolada do gotowania | 80 | gramów | |
dżem morelowy | 130 | gramów | |
herbatniki jasne | 150 | gramów | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
orzechy włoskie | - | ||
śmietana do ubijania (42% tłuszczu) | 100 | mililitrów |
Przepis

2.
...i wsypujemy do miski.


4.
dżem morelowy 130 gramów
...i razem z dżemem dodajemy je do mielonych herbatników. Wyrabiamy gęste, nielepiące się ciasto...

5.
...i formujemy z niego mniejsze kuleczki. Kuleczki wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.

6.
czekolada do gotowania 80 gramów • śmietana do ubijania (42% tłuszczu) 100 mililitrów
Czekoladę roztapiamy ze śmietaną na gęściejszą polewę.

7.
W polewie obtaczamy kuleczki...

8.
...i posypujemy na drobno posiekanymi orzechami. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, gdzie ich tam również przechowujemy.

Smacznego!