Loksze z ziemniaczanego ciasta w proszku
![Loksze z ziemniaczanego ciasta w proszku](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001010/img_pl_4x3/loksze-z-ziemniaczanego-ciasta-w-proszku_00180.jpg)
Smaczne loksze z użyciem ulubionego półproduktu do ostatecznego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt,Dodatki ziemniaczane,,Bezlaktozowe
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt | 280 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
woda | 500 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 280 gramów • woda 500 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Do miski wsypujemy półprodukt. W drugiej misce mieszamy wodę z jajkami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_5991w.jpg)
2.
Wodę wlewamy do suchej mieszanki, mieszamy i na chwilę odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_5992w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_5995w.jpg)
4.
...i wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_5996w.jpg)
5.
Z ciasta wytwarzamy walec, który kroimy na około 25 części. Powstałe części na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas rozwałkowywania placka obracamy go i posypujemy mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_6001w.jpg)
6.
Starszą teflonową patelnię rozgrzewamy i na sucho smażymy lokszę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_5999w.jpg)
7.
Lokszę obracamy i ponownie 2 minuty smażymy z drugiej strony. Wymieniony czas zależy od intensywności ognia pod patelnią.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_6000w.jpg)
8.
Po każdym placku - lokszy patelnię wycieramy od mąki papierowym kuchennym ręczniczkiem. Do wycierania możemy używać ten sam kawałek papierowego ręczniczka, tylko według potrzeby go wymieniamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_6002w.jpg)
9.
Upieczone loksze układamy na płytkim talerzu i przykrywamy je głębokim talerzem. W talerzach możemy je również ogrzać w piekarniku według potrzeby. Przed podawaniem każdą lokszę natłuszczamy - najlepiej gęsim smalcem z blachy w której piekliśmy kaczkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_6037w.jpg)
10. Najsmaczniejsze serwowanie
... z pieczoną kaczką...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001010/small/IMG_6040w.jpg)
Smacznego!