swiatwemnie.pl

Loksze z ziemniaczanego ciasta w proszku

    

Smaczne loksze z użyciem ulubionego półproduktu do ostatecznego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 280 gramów  woda 500 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki

Do miski wsypujemy półprodukt. W drugiej misce mieszamy wodę z jajkami.

2. 

Wodę wlewamy do suchej mieszanki, mieszamy i na chwilę odstawiamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Dodajemy mąkę...

4. 

...i wyrabiamy ciasto.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z ciasta wytwarzamy walec, który kroimy na około 25 części. Powstałe części na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas rozwałkowywania placka obracamy go i posypujemy mąką.

6. 

Starszą teflonową patelnię rozgrzewamy i na sucho smażymy lokszę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu.

7. 

Lokszę obracamy i ponownie 2 minuty smażymy z drugiej strony. Wymieniony czas zależy od intensywności ognia pod patelnią.

8. 

Po każdym placku - lokszy patelnię wycieramy od mąki papierowym kuchennym ręczniczkiem. Do wycierania możemy używać ten sam kawałek papierowego ręczniczka, tylko według potrzeby go wymieniamy.

9. 

Upieczone loksze układamy na płytkim talerzu i przykrywamy je głębokim talerzem. W talerzach możemy je również ogrzać w piekarniku według potrzeby. Przed podawaniem każdą lokszę natłuszczamy - najlepiej gęsim smalcem z blachy w której piekliśmy kaczkę.

10. Najsmaczniejsze serwowanie

... z pieczoną kaczką...

Najsmaczniejsze serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się