Loksze z ziemniaczanego ciasta w proszku

Smaczne loksze z użyciem ulubionego półproduktu do ostatecznego ciasta.
przepis,fotoprzepis,ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt,Dodatki ziemniaczane,,Bezlaktozowe
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt | 280 930 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 280 gramów • woda 500 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Do miski wsypujemy półprodukt. W drugiej misce mieszamy wodę z jajkami.

2.
Wodę wlewamy do suchej mieszanki, mieszamy i na chwilę odstawiamy.


4.
...i wyrabiamy ciasto.

5.
Z ciasta wytwarzamy walec, który kroimy na około 25 części. Powstałe części na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas rozwałkowywania placka obracamy go i posypujemy mąką.

6.
Starszą teflonową patelnię rozgrzewamy i na sucho smażymy lokszę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu.

7.
Lokszę obracamy i ponownie 2 minuty smażymy z drugiej strony. Wymieniony czas zależy od intensywności ognia pod patelnią.

8.
Po każdym placku - lokszy patelnię wycieramy od mąki papierowym kuchennym ręczniczkiem. Do wycierania możemy używać ten sam kawałek papierowego ręczniczka, tylko według potrzeby go wymieniamy.

9.
Upieczone loksze układamy na płytkim talerzu i przykrywamy je głębokim talerzem. W talerzach możemy je również ogrzać w piekarniku według potrzeby. Przed podawaniem każdą lokszę natłuszczamy - najlepiej gęsim smalcem z blachy w której piekliśmy kaczkę.

10. Najsmaczniejsze serwowanie
... z pieczoną kaczką...

Smacznego!