Kukurydziane muffiny z rodzynkami i sezamem
Zdrowe muffiny - ciasteczko dobre podczas diety. Przy tolerancji glutenu z płatków owsianych ale i odpowiednie też w diecie bezglutenowej.
przepis,fotoprzepis,rodzynki,mąka kukurydziana (polenta),ziarna sezamu,Zdrowe wypieki
Zdrowe wypieki
Kategorie
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 1 | łyżeczka | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 100 | mililitrów | |
miód | 80 | gramów | |
mąka kukurydziana (polenta) | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
płatki owsiane | 50 | gramów | |
rodzynki | 60 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
ziarna sezamu | 1 | łyżeczka |
Przepis
3.
mąka kukurydziana (polenta) 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do miski wsypujemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
4.
jajka kurze 1 sztuka • miód 80 gramów • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 100 mililitrów
Jajko mieszamy z miodem i jogurtem, ...
5.
... płatki odcedzamy ...
6.
... i razem z jogurtowo-jajeczno-miodową masą dodajemy do mąki.
7.
Dodajemy odcedzone rodzynki ...
8.
... i płynne ciasto rozdzielamy do silikonowych foremek na muffiny. Jeśli użyjemy blachę do pieczenia muffin musimy formę wysmarować masłem i posypać mąką.
9.
ziarna sezamu 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
Pieczemy w temperaturze 160°C 25-30 minut na najwyższym stopniu w piekarniku. Potem muffiny wyciągamy, posypujemy sezamem i cukrem. Muffiny wkładamy z powrotem do piekarnika i dopiekamy 5-8 minut w 180°C.
10.
Wystudzone muffiny wyciągamy z foremek i możemy podawać.
1 szt ma wartość energetyczną około 110 kcal
Smacznego!