PRZEPISY

Kukurydziane muffiny z rodzynkami i sezamem

Kukurydziane muffiny z rodzynkami i sezamem

Zdrowe muffiny - ciasteczko dobre podczas diety. Przy tolerancji glutenu z płatków owsianych ale i odpowiednie też w diecie bezglutenowej.

przepis,fotoprzepis,rodzynki,mąka kukurydziana (polenta),ziarna sezamu,Zdrowe wypieki

Zdrowe wypieki

Pichcił

Ilość porcji

9

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Zdrowe wypieki  

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy1łyżeczka
cynamon mielony1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu100mililitrów
miód80gramów
mąka kukurydziana (polenta)100gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
płatki owsiane50gramów
rodzynki60gramów
woda200mililitrów
ziarna sezamu1łyżeczka

 

Przepis

1. 

rodzynki 60 gramów

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie.

2. 

płatki owsiane 50 gramów  woda 200 mililitrów

Płatki owsiane zalewamy wodą.

3. 

mąka kukurydziana (polenta) 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do miski wsypujemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

4. 

jajka kurze 1 sztuka  miód 80 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 100 mililitrów

Jajko mieszamy z miodem i jogurtem, ...

5. 

... płatki odcedzamy ...

6. 

... i razem z jogurtowo-jajeczno-miodową masą dodajemy do mąki.

7. 

Dodajemy odcedzone rodzynki ...

8. 

... i płynne ciasto rozdzielamy do silikonowych foremek na muffiny. Jeśli użyjemy blachę do pieczenia muffin musimy formę wysmarować masłem i posypać mąką.

9. 

ziarna sezamu 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 1 łyżeczka

Pieczemy w temperaturze 160°C 25-30 minut na najwyższym stopniu w piekarniku. Potem muffiny wyciągamy, posypujemy sezamem i cukrem. Muffiny wkładamy z powrotem do piekarnika i dopiekamy 5-8 minut w 180°C.

10. 

Wystudzone muffiny wyciągamy z foremek i możemy podawać.
1 szt ma wartość energetyczną około 110 kcal

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie