Kremowe cytrynowe koszyczki

Delikatny deser z kruchych koszyczków i kremowego cytrynowego nadzienia.
przepis,fotoprzepis,sok z cytryny,cytryna,Babeczki,
Babeczki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 125 503 | gramów kcal | |
cukier puder | 75 291 | gramów kcal | |
cytryna | 1 ?? | sztuka kcal | |
czekolada 85% | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 275 2019 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 225 781 | gramów kcal | |
skrobia kukurydziana | 25 91 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 50 11 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1. Koszyczki
mąka chlebowa pszenna T750 225 gramów • cukier puder 75 gramów • masło 150 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone masło i żółtko.

2.
Wyrabiamy ciasto, które zapakowujemy do woreczka foliowego i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.

3.
Ciasto wyciągamy, ugniatamy i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Wykrawamy kółeczka o średnicy około 7 cm i wkładamy je do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto w foremkach ugniatamy.

4.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

5.
Upieczone zostawiamy do ostudzenia, potem formy lekko uderzamy dnem o twardą deskę i koszyczek ostrożnie wyciągamy. Wkładamy do papierowych koszyczków.


7.
cukier kryształ 125 gramów • masło 125 gramów
Do garnka wlewamy sok z cytryn, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

8.
jajka kurze 3 sztuki • skrobia kukurydziana 25 gramów
Jajka dobrze roztrzepujemy i dodajemy do nich skrobię kukurydzianą.

9.
Do wrzącej cytronowej podstawy dodajemy przygotowane jajka. Gotujemy do zgęstnienia.

10.
Gorącym nadzieniem napełniamy koszyczki.


12.
cytryna 1 sztuka
Delikatnie posypujemy czekoladą i ozdabiamy cienkimi połówkami z płatków cytryny. Odstawiamy do ostudzenia i stężenia w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!