Kremowe cytrynowe koszyczki
Delikatny deser z kruchych koszyczków i kremowego cytrynowego nadzienia.
przepis,fotoprzepis,sok z cytryny,cytryna,Babeczki,,Sezonowe przepisy
Babeczki
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 125 | gramów | |
cukier puder | 75 | gramów | |
cytryna | 1 | sztuka | |
czekolada 85% | - | ||
jajka kurze | 3 | sztuki | |
masło | 275 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 225 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 25 | gramów | |
sok z cytryny | 50 | mililitrów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Koszyczki
mąka chlebowa pszenna T750 225 gramów • cukier puder 75 gramów • masło 150 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone masło i żółtko.
2.
Wyrabiamy ciasto, które zapakowujemy do woreczka foliowego i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.
3.
Ciasto wyciągamy, ugniatamy i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Wykrawamy kółeczka o średnicy około 7 cm i wkładamy je do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto w foremkach ugniatamy.
4.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
5.
Upieczone zostawiamy do ostudzenia, potem formy lekko uderzamy dnem o twardą deskę i koszyczek ostrożnie wyciągamy. Wkładamy do papierowych koszyczków.
7.
cukier kryształ 125 gramów • masło 125 gramów
Do garnka wlewamy sok z cytryn, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.
8.
jajka kurze 3 sztuki • skrobia kukurydziana 25 gramów
Jajka dobrze roztrzepujemy i dodajemy do nich skrobię kukurydzianą.
9.
Do wrzącej cytronowej podstawy dodajemy przygotowane jajka. Gotujemy do zgęstnienia.
10.
Gorącym nadzieniem napełniamy koszyczki.
12.
cytryna 1 sztuka
Delikatnie posypujemy czekoladą i ozdabiamy cienkimi połówkami z płatków cytryny. Odstawiamy do ostudzenia i stężenia w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!