swiatwemnie.pl

Kremowe cytrynowe koszyczki

     

Delikatny deser z kruchych koszyczków i kremowego cytrynowego nadzienia.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:    

 

1. Koszyczki

mąka chlebowa pszenna T750 225 g  cukier puder 75 g  masło 150 g  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy pokrojone masło i żółtko.

Koszyczki

2. 

Wyrabiamy ciasto, które zapakowujemy do woreczka foliowego i zostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę.

3. 

Ciasto wyciągamy, ugniatamy i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Wykrawamy kółeczka o średnicy około 7 cm i wkładamy je do foremek na koszyczki o średnicy 6 cm. Ciasto w foremkach ugniatamy.

4. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

Upieczone zostawiamy do ostudzenia, potem formy lekko uderzamy dnem o twardą deskę i koszyczek ostrożnie wyciągamy. Wkładamy do papierowych koszyczków.

6. Cytrynowe nadzienie

sok z cytryny 50 ml

Z 2-3 cytryn wyciskamy sok.

Cytrynowe nadzienie

7. 

cukier kryształ 125 g  masło 125 g

Do garnka wlewamy sok z cytryn, dodajemy cukier i masło. Doprowadzamy do wrzenia.

8. 

jajka kurze 3 sztuki  skrobia kukurydziana 25 g

Jajka dobrze roztrzepujemy i dodajemy do nich skrobię kukurydzianą.

9. 

Do wrzącej cytronowej podstawy dodajemy przygotowane jajka. Gotujemy do zgęstnienia.

10. 

Gorącym nadzieniem napełniamy koszyczki.

11. 

czekolada 85%

Czekoladę trzemy.

12. 

cytryna 1 sztuka

Delikatnie posypujemy czekoladą i ozdabiamy cienkimi połówkami z płatków cytryny. Odstawiamy do ostudzenia i stężenia w chłodne miejsce. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się