Delikatna babka z zieloną herbatą
![Delikatna babka z zieloną herbatą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002007/img_pl_4x3/delikatna-babka-z-zielona-herbata_00180.jpg)
Puszysta babka z matcha herbatą i borówkami. Ze względu na swój wyjątkowy kolor nadaje się również na Wielkanoc.
przepis,fotoprzepis,suszone borówki brusznice,herbata Matcha,Babki,Wielkanoc
Babki
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cukier puder | - | ||
herbata Matcha | 2 | łyżeczki | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 180 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 20 | gramów | |
suszone borówki brusznice | 100 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7645.jpg)
2.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • proszek do pieczenia 20 gramów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7647.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7653.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7650.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7655.jpg)
6.
...i dodajemy mąkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7658.jpg)
7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7661.jpg)
8.
Ciasto rozdzielamy na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do większej części dodajemy borówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7664.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7666.jpg)
10.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto z borówkami a na nie ciasto z herbatą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7668.jpg)
11.
Za pomocą grubszej łychy ciasto delikatnie, z góry na dół dociskamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7670.jpg)
12.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7671.jpg)
13.
Czy jest babka upieczona sprawdzamy wbijając wykałaczkę do niej. Po wyciągnięciu wykałaczka musi być sucha. Ostudzoną babkę wyciągamy przewracając i posypujemy przesianym cukrem pudrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7673.jpg)
14.
Kroimy na porcje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002007/small/IMG_7678.jpg)
Smacznego!