swiatwemnie.pl

Delikatna babka z zieloną herbatą

    

Puszysta babka z matcha herbatą i borówkami. Ze względu na swój wyjątkowy kolor nadaje się również na Wielkanoc.

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

suszone borówki brusznice 100 gramów

Borówki myjemy i odcedzamy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  proszek do pieczenia 20 gramów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 140 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Wlewamy wodę i olej. Mieszamy...

6. 

...i dodajemy mąkę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do większej części dodajemy borówki.

9. 

herbata Matcha 2 łyżeczki

Do mniejszej części dodajemy herbatę.

10. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto z borówkami a na nie ciasto z herbatą.

11. 

Za pomocą grubszej łychy ciasto delikatnie, z góry na dół dociskamy.

12. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

13. 

cukier puder

Czy jest babka upieczona sprawdzamy wbijając wykałaczkę do niej. Po wyciągnięciu wykałaczka musi być sucha. Ostudzoną babkę wyciągamy przewracając i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

14. 

Kroimy na porcje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się