PRZEPISY

Delikatna babka z zieloną herbatą

Delikatna babka z zieloną herbatą

Puszysta babka z matcha herbatą i borówkami. Ze względu na swój wyjątkowy kolor nadaje się również na Wielkanoc.

przepis,fotoprzepis,suszone borówki brusznice,herbata Matcha,Babki,Wielkanoc

Babki

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
cukier kryształ140gramów
cukier puder-
herbata Matcha2łyżeczki
masło-
mąka luksusowa pszenna T550180gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy100mililitrów
proszek do pieczenia20gramów
suszone borówki brusznice100gramów
woda100mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

suszone borówki brusznice 100 gramów

Borówki myjemy i odcedzamy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  proszek do pieczenia 20 gramów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 8 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 140 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Wlewamy wodę i olej. Mieszamy...

6. 

...i dodajemy mąkę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

Ciasto rozdzielamy na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do większej części dodajemy borówki.

9. 

herbata Matcha 2 łyżeczki

Do mniejszej części dodajemy herbatę.

10. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto z borówkami a na nie ciasto z herbatą.

11. 

Za pomocą grubszej łychy ciasto delikatnie, z góry na dół dociskamy.

12. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

13. 

cukier puder

Czy jest babka upieczona sprawdzamy wbijając wykałaczkę do niej. Po wyciągnięciu wykałaczka musi być sucha. Ostudzoną babkę wyciągamy przewracając i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

14. 

Kroimy na porcje.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie