Delikatna babka z zieloną herbatą
Puszysta babka z matcha herbatą i borówkami. Ze względu na swój wyjątkowy kolor nadaje się również na Wielkanoc.
przepis,fotoprzepis,suszone borówki brusznice,herbata Matcha,Babki,Wielkanoc
Babki
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
cukier kryształ | 140 | gramów | |
cukier puder | - | ||
herbata Matcha | 2 | łyżeczki | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 180 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 20 | gramów | |
suszone borówki brusznice | 100 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis

2.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • proszek do pieczenia 20 gramów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.




6.
...i dodajemy mąkę.

7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8.
Ciasto rozdzielamy na dwie części - większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do większej części dodajemy borówki.


10.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto z borówkami a na nie ciasto z herbatą.

11.
Za pomocą grubszej łychy ciasto delikatnie, z góry na dół dociskamy.

12.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

13.
Czy jest babka upieczona sprawdzamy wbijając wykałaczkę do niej. Po wyciągnięciu wykałaczka musi być sucha. Ostudzoną babkę wyciągamy przewracając i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

14.
Kroimy na porcje.

Smacznego!