swiatwemnie.pl

Królicze wątróbki z jabłkami

    

Wspaniały obiad lub kolacja z wątróbki z królika. Podajemy z ryżem i ze smacznym słodkim dodatkiem z jabłek, nadziewanych żurawinowym dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jabłka 2 sztuki

Jabłka obieramy i wyciągamy rdzeń.

2. 

cukier trzcinowy

Jabłka kroimy na grubsze plasterki, z jednej strony obtaczamy je w cukrze...

3. 

...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

wątróbka z królika 500 gramów

Wątróbki myjemy i według potrzeby usuwamy błony.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

W mące mieszamy pieprz.

7. 

Wątróbki obtaczamy w mące.

8. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

9. 

Na cebuli z obydwóch stron...

10. 

...smażymy wątróbkę.

11. 

woda 300 mililitrów

Zalewamy wodą, a po zawrzeniu 10 minut dusimy pod pokrywką.

12. 

Wątróbkę wyciągamy z sosu.

13. 

woda 200 mililitrów

Sos miksujemy, dodajemy wodę i solimy.

14. 

Wątróbkę z powrotem kładziemy na patelnię i zalewamy sosem. Zagotowujemy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się