Królicze wątróbki z jabłkami
![Królicze wątróbki z jabłkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001976/img_pl_4x3/krolicze-watrobki-z-jablkami_00180.jpg)
Wspaniały obiad lub kolacja z wątróbki z królika. Podajemy z ryżem i ze smacznym słodkim dodatkiem z jabłek, nadziewanych żurawinowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,wątróbka z królika,Zajęcze i królicze mięso
Zajęcze i królicze mięso
Kategorie
Zajęcze i królicze mięso
Składniki
Składniki
Ryż na maśle przepis | - | ||
cebula | 200 | gramów | |
cukier trzcinowy | - | ||
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
dżem żurawinowy | - | ||
jabłka | 2 | sztuki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 60 | gramów | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
woda | 500 | mililitrów | |
wątróbka z królika | 500 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5808.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5810.jpg)
3.
...i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5813.jpg)
4.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5829.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5854.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5852.jpg)
7.
Wątróbki obtaczamy w mące.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5859.jpg)
8.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5861.jpg)
9.
Na cebuli z obydwóch stron...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5863.jpg)
10.
...smażymy wątróbkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5866.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5868.jpg)
12.
Wątróbkę wyciągamy z sosu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5884.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5886.jpg)
14.
Wątróbkę z powrotem kładziemy na patelnię i zalewamy sosem. Zagotowujemy i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001976/small/IMG_5888.jpg)
Smacznego!