swiatwemnie.pl

Jeżynowy orzechowy przysmak

     

Jesiennie pieczenie.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Ciasto francuskie400gramów
Cukier kryształ150gramów
Cukier puder30gramów
Jeżyny250gramów
Mielone orzechy włoskie200gramów

1. Przygotowanie jeżyn i orzechów

Jeżyny 250 g  mielone orzechy włoskie 200 g

Nazbierane albo kupione jeżyny przebieramy, usuwamy z nich uszkodzone części i myjemy pod bieżącą wodą. Orzechy mielimy.

Przygotowanie jeżyn i orzechów

2. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 400 g  cukier kryształ 150 g

Ciasto francuskie na cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką podkładce na podwójną wielkość blachy do pieczenia. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, ciasto francuskie tak, aby połowa została nam na podkładce, nie przekrawamy.

Przygotowanie ciasta

3. 

Na część ciasta na blasze równomiernie rozkładamy jeżyny, posypujemy mielonymi orzechami i cukrem kryształem.

4. 

Część ciasta, którą mamy na podkładce przekładamy na pojedyncze warstwy składników, po brzegach dociskaniem ciasto łączymy. Wierzch ciasta delikatnie przebijamy widelcem.

5. Pieczemy

cukier puder 30 g

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu, przez około 25 minut. Upieczone ciasto jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Pieczemy

6. Serwujemy

Po ostudzeniu podajemy pokrojone na kawałki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się