Cynamonowa babka z jabłkami
Słodka cynamonowa babka, pełna soczystych kawałków jabłek. Babka jest z wymienionych składników niższa, ale jednak podwoić ich ilość nie polecamy. Jeśli będziecie mieć jej mało możecie sobie upiec przecież jeszcze jedną!
przepis,fotoprzepis,jabłka,cynamon mielony,Babki,Sezonowe przepisy
Babki
Kategorie
Babki › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (zima) › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 350 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 100 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 180 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
2.
jabłka 350 gramów • sok z cytryny 2 łyżki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3.
mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
5.
żółtko jajka 2 sztuki • cukier puder 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Żółtka mieszamy z cukrem i cynamonem.
7.
...masło i mieszamy.
9.
Do ciasta dodajemy mąkę.
10.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
11.
Wsypujemy jabłka i mieszamy.
12.
Ciasto wlewamy do formy na babkę.
13.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.
Smacznego!