swiatwemnie.pl

Cynamonowa babka z jabłkami

    

Słodka cynamonowa babka, pełna soczystych kawałków jabłek. Babka jest z wymienionych składników niższa, ale jednak podwoić ich ilość nie polecamy. Jeśli będziecie mieć jej mało możecie sobie upiec przecież jeszcze jedną!

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

2. 

jabłka 350 gramów  sok z cytryny 2 łyżki

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 180 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. 

masło 50 gramów

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.

5. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Żółtka mieszamy z cukrem i cynamonem.

6. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów

Do żółtek wlewamy mleko,...

7. 

...masło i mieszamy.

8. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

9. 

Do ciasta dodajemy mąkę.

10. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

11. 

Wsypujemy jabłka i mieszamy.

12. 

Ciasto wlewamy do formy na babkę.

13. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 170 °C.

14. 

cukier puder

Po ostudzeniu babkę wyciągamy i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się