PRZEPISY

Imbirowy likier

Imbirowy likier

Domowy przepis na mocny imbirowy "lek", polecamy dorosłym przeciwko grypie i przeziębieniu. Ponoć jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, jeśli się dawkuje z umiarem :) Prewencyjnie poleca się jedną łyżkę stołową - maksymalnie jeden kieliszek po kolacji.

przepis,fotoprzepis,korzeń imbiru,Likiery,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Likiery

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cytryna1sztuka
korzeń imbiru125gramów
miód125gramów
wódka½litra

 

Przepis

1. 

korzeń imbiru 125 gramów

Imbir obieramy ...

2. 

... i na drobno trzemy.

3. 

cytryna 1 sztuka

Cytrynę obieramy i kroimy na kółeczka. Jeśli użyjemy cytrynę chemicznie niepotraktowaną, nie musimy jej obierać.

4. 

miód 125 gramów

Imbir i cytrynę wkładamy do słoika z szeroką szyjką (na przykład co najmniej litrowego słoika). Dodajemy miód.

5. 

wódka ½ litra

Wlewamy delikatny domowy spirytus, lub wódkę.

6. 

Mieszamy, zamykamy i odstawiamy na co najmniej trzy dni macerować. Niektóre źródła podają i dłuższe macerowanie.

7. 

Po trzech dniach odcedzamy. Spożywamy do 6 miesięcy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie