swiatwemnie.pl

Imbirowy likier

     

Domowy przepis na mocny imbirowy "lek", polecamy dorosłym przeciwko grypie i przeziębieniu. Ponoć jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, jeśli się dawkuje z umiarem :) Prewencyjnie poleca się jedną łyżkę stołową - maksymalnie jeden kieliszek po kolacji.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Cytryna1sztuka
Korzeń imbiru125gramów
Miód125gramów
Wódka½litra

1. 

korzeń imbiru 125 g

Imbir obieramy ...

2. 

... i na drobno trzemy.

3. 

cytryna 1 sztuka

Cytrynę obieramy i kroimy na kółeczka. Jeśli użyjemy cytrynę chemicznie niepotraktowaną, nie musimy jej obierać.

4. 

miód 125 g

Imbir i cytrynę wkładamy do słoika z szeroką szyjką (na przykład co najmniej litrowego słoika). Dodajemy miód.

5. 

wódka ½ litra

Wlewamy delikatny domowy spirytus, lub wódkę.

6. 

Mieszamy, zamykamy i odstawiamy na co najmniej trzy dni macerować. Niektóre źródła podają i dłuższe macerowanie.

7. 

Po trzech dniach odcedzamy. Spożywamy do 6 miesięcy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się