Imbirowy likier
![Imbirowy likier](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001817/img_pl_4x3/imbirowy-likier_00180.jpg)
Domowy przepis na mocny imbirowy "lek", polecamy dorosłym przeciwko grypie i przeziębieniu. Ponoć jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, jeśli się dawkuje z umiarem :) Prewencyjnie poleca się jedną łyżkę stołową - maksymalnie jeden kieliszek po kolacji.
przepis,fotoprzepis,korzeń imbiru,Likiery,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Likiery
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8293.jpg)
2.
... i na drobno trzemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8296.jpg)
3.
cytryna 1 sztuka
Cytrynę obieramy i kroimy na kółeczka. Jeśli użyjemy cytrynę chemicznie niepotraktowaną, nie musimy jej obierać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8299.jpg)
4.
miód 125 gramów
Imbir i cytrynę wkładamy do słoika z szeroką szyjką (na przykład co najmniej litrowego słoika). Dodajemy miód.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8307.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8312.jpg)
6.
Mieszamy, zamykamy i odstawiamy na co najmniej trzy dni macerować. Niektóre źródła podają i dłuższe macerowanie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8314.jpg)
7.
Po trzech dniach odcedzamy. Spożywamy do 6 miesięcy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001817/small/IMG_8424.jpg)
Smacznego!