Imbirowy likier
Domowy przepis na mocny imbirowy "lek", polecamy dorosłym przeciwko grypie i przeziębieniu. Ponoć jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, jeśli się dawkuje z umiarem :) Prewencyjnie poleca się jedną łyżkę stołową - maksymalnie jeden kieliszek po kolacji.
przepis,fotoprzepis,korzeń imbiru,Likiery,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Likiery
Przepis

2.
... i na drobno trzemy.

3.
cytryna 1 sztuka
Cytrynę obieramy i kroimy na kółeczka. Jeśli użyjemy cytrynę chemicznie niepotraktowaną, nie musimy jej obierać.

4.
miód 125 gramów
Imbir i cytrynę wkładamy do słoika z szeroką szyjką (na przykład co najmniej litrowego słoika). Dodajemy miód.


6.
Mieszamy, zamykamy i odstawiamy na co najmniej trzy dni macerować. Niektóre źródła podają i dłuższe macerowanie.

7.
Po trzech dniach odcedzamy. Spożywamy do 6 miesięcy.

Smacznego!