Czereśniowy tort
![Czereśniowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000966/img_pl_4x3/czeresniowy-tort_00180.jpg)
Świeży letni tort pełen soczystych czereśni.
przepis,fotoprzepis,czereśnie,czereśnie,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Torty,Sezonowe przepisy
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukier waniliowy | 10 | gramów | |
czereśnie | 250 | gramów | |
czereśnie | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 125 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 125 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
orzechowo czekoladowy krem | 3 | łyżki | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
śmietan-fix | 2 | opakowania | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1. Korpus
masło • mąka luksusowa pszenna T550 • czereśnie 250 gramów • masło 125 gramów • cukier waniliowy 10 gramów • cukier kryształ 150 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów • mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów • białko jajka 3 sztuki
Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Masło z cukrami ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem i białkami. Na koniec dodajemy maślaną masę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5335w.jpg)
2.
Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i pokrywamy połową przygotowanych czereśni.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5345w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5337w.jpg)
4.
W ten sposób przygotowaną drugą połową ciasta wlewamy do formy na pierwsze ciasto i na cieście układamy resztę czereśni.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5349w.jpg)
5.
Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180° około godzinę. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy wykałaczką. Wbijamy ją do ciasta i po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca się.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5370w.jpg)
6. Twarogowe nadzienie z bitą śmietaną
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder • śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 2 opakowania
Twaróg mieszamy z cukrem według smaku. Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Obydwie masy łączymy i wkładamy do lodówki zanim ostudzi się nam korpus.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5409w.jpg)
7.
Dobrze ostudzony korpus przekrawamy na połowę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5407w.jpg)
8.
Część nadzienia wkładamy do woreczka cukierniczego. Resztę nadzienia równomiernie rozsmarowujemy na dolną część korpusu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5410w.jpg)
9.
Na nadzienie kładziemy wierzchnią część korpusu. Delikatnie dociskamy i kroimy na większe porcje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5412w.jpg)
10.
Za pomocą woreczka cukierniczego pojedyncze porcje ozdabiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5413w.jpg)
11.
czereśnie 4 sztuki
Na każdą porcję kładziemy połowę wypestkowanej czereśni. Tort przed podawaniem wkładamy do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000966/small/IMG_5418w.jpg)
Smacznego!