PRZEPISY

Czereśniowy tort

Czereśniowy tort

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Świeży letni tort pełen soczystych czereśni.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,czereśnie,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

3

51

sztuki

kcal

cukier kryształ

150

603

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cukier waniliowy

10

37

gramów

kcal

czereśnie

250

163

gramów

kcal

czereśnie

4

??

sztuki

kcal

masło

0

??

kcal

masło

125

918

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

125

60

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

250

890

gramów

kcal

orzechowo czekoladowy krem

3

257

łyżki

kcal

proszek do pieczenia

8

6

gramów

kcal

twaróg mielony

500

595

gramów

kcal

śmietan-fix

2

??

opakowania

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. Korpus

masło  mąka luksusowa pszenna T550  czereśnie 250 gramów  masło 125 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  cukier kryształ 150 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  białko jajka 3 sztuki

Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Masło z cukrami ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem i białkami. Na koniec dodajemy maślaną masę.

Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy...

2. 

Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i pokrywamy połową przygotowanych czereśni.

Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i...

3. 

orzechowo czekoladowy krem 3 łyżki

Do drugiej połowy ciasta dodajemy orzechowo-czekoladowy krem.

Do drugiej połowy ciasta dodajemy...

4. 

W ten sposób przygotowaną drugą połową ciasta wlewamy do formy na pierwsze ciasto i na cieście układamy resztę czereśni.

W ten sposób przygotowaną drugą połową ciasta...

5. 

Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180° około godzinę. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy wykałaczką. Wbijamy ją do ciasta i po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca się.

Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w...

6. Twarogowe nadzienie z bitą śmietaną

twaróg mielony 500 gramów  cukier puder  śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Twaróg mieszamy z cukrem według smaku. Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Obydwie masy łączymy i wkładamy do lodówki zanim ostudzi się nam korpus.

Twaróg mieszamy z cukrem według smaku....

7. 

Dobrze ostudzony korpus przekrawamy na połowę.

Dobrze ostudzony korpus przekrawamy na połowę....

8. 

Część nadzienia wkładamy do woreczka cukierniczego. Resztę nadzienia równomiernie rozsmarowujemy na dolną część korpusu.

Część nadzienia wkładamy do woreczka...

9. 

Na nadzienie kładziemy wierzchnią część korpusu. Delikatnie dociskamy i kroimy na większe porcje.

Na nadzienie kładziemy wierzchnią część...

10. 

Za pomocą woreczka cukierniczego pojedyncze porcje ozdabiamy.

Za pomocą woreczka cukierniczego pojedyncze...

11. 

czereśnie 4 sztuki

Na każdą porcję kładziemy połowę wypestkowanej czereśni. Tort przed podawaniem wkładamy do lodówki.

Na każdą porcję kładziemy połowę...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się