PRZEPISY

Czereśniowy tort

Czereśniowy tort

Świeży letni tort pełen soczystych czereśni.

przepis,fotoprzepis,czereśnie,czereśnie,twaróg mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka3sztuki
cukier kryształ150gramów
cukier puder-
cukier waniliowy10gramów
czereśnie250gramów
czereśnie4sztuki
masło-
masło125gramów
mleko półtłuste 1,5%125mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
orzechowo czekoladowy krem3łyżki
proszek do pieczenia8gramów
twaróg mielony500gramów
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Korpus

masło  mąka luksusowa pszenna T550  czereśnie 250 gramów  masło 125 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  cukier kryształ 150 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów  mleko półtłuste 1,5% 125 mililitrów  białko jajka 3 sztuki

Formę na tort smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czereśnie myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Masło z cukrami ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mlekiem i białkami. Na koniec dodajemy maślaną masę.

2. 

Do przygotowanej formy wlewamy połowę ciasta i pokrywamy połową przygotowanych czereśni.

3. 

orzechowo czekoladowy krem 3 łyżki

Do drugiej połowy ciasta dodajemy orzechowo-czekoladowy krem.

4. 

W ten sposób przygotowaną drugą połową ciasta wlewamy do formy na pierwsze ciasto i na cieście układamy resztę czereśni.

5. 

Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180° około godzinę. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy wykałaczką. Wbijamy ją do ciasta i po wyciągnięciu musi być sucha, nie lepiąca się.

6. Twarogowe nadzienie z bitą śmietaną

twaróg mielony 500 gramów  cukier puder  śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Twaróg mieszamy z cukrem według smaku. Śmietanę do ubijania ubijamy razem ze śmietan-fix. Obydwie masy łączymy i wkładamy do lodówki zanim ostudzi się nam korpus.

7. 

Dobrze ostudzony korpus przekrawamy na połowę.

8. 

Część nadzienia wkładamy do woreczka cukierniczego. Resztę nadzienia równomiernie rozsmarowujemy na dolną część korpusu.

9. 

Na nadzienie kładziemy wierzchnią część korpusu. Delikatnie dociskamy i kroimy na większe porcje.

10. 

Za pomocą woreczka cukierniczego pojedyncze porcje ozdabiamy.

11. 

czereśnie 4 sztuki

Na każdą porcję kładziemy połowę wypestkowanej czereśni. Tort przed podawaniem wkładamy do lodówki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie