swiatwemnie.pl

Kuchnia czeska

 

Karlowarskie tostowe knedliki

Karlowarskie tostowe knedliki

Smaczny dodatek do obiadu z tostowego chleba.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Kulajda

Kulajda

Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Morawski wróbel

Morawski wróbel

Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Ciastka morawskie

Ciastka morawskie

Smaczne, słodkie ciastka nadziewane różnego rodzaju nadzieniami - twarogowym, makowym, orzechowym albo po prostu dżemem. Ze względu na to, że ciastek na blasze zmieści się tylko ograniczona ilość, ich pieczenie zabiera sporo czasu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Topór kata

Topór kata

Mało kto odmówi kombinacji smażonego wieprzowego mięsa, cebuli, papryki, ogórka konserwowego i keczupu. Aby był topór kata naprawdę ostry, trzeba mu ten topór naostrzyć pikantną papryką.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Karlowarski knedel

Karlowarski knedel

Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 10 min.
Trudność
niska

Topielcy

Topielcy

Doskonałe, delikatnie pikantne, nadziewane topielce - klasyka czeskiej zimnej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Knedle z pieczarkami i boczkiem

Knedle z pieczarkami i boczkiem

Smaczne, nie rozpadające się knedle. Ulepszona wersja z grzybami i boczkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 10 min.
Trudność
niska

Polędwica z knedlem

Polędwica z knedlem

Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Polędwica na śmietanie

Polędwica na śmietanie

Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest warta tych trudów.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
3 h. 30 min.
Trudność
średnia

Wielkanocne judasze

Wielkanocne judasze

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się