swiatwemnie.pl

Kuchnia czeska

 
Knedle z pieczarkami i boczkiem

Smaczne, nie rozpadające się knedle. Ulepszona wersja z grzybami i boczkiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Polędwica na śmietanie

Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest warta tych trudów.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

3 h. 30 min.

Trudność

średnia

Ciastka morawskie

Smaczne, słodkie ciastka nadziewane różnego rodzaju nadzieniami - twarogowym, makowym, orzechowym albo po prostu dżemem. Ze względu na to, że ciastek na blasze zmieści się tylko ograniczona ilość, ich pieczenie zabiera sporo czasu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Topielcy

Doskonałe, delikatnie pikantne, nadziewane topielce - klasyka czeskiej zimnej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Morawski wróbel

Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Wielkanocne judasze

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Polędwica z knedlem

Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Karlowarski knedel

Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Kulajda

Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Karlowarskie tostowe knedliki

Smaczny dodatek do obiadu z tostowego chleba.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się