swiatwemnie.pl

Kuchnia czeska

 
Karlowarskie tostowe knedliki

Smaczny dodatek do obiadu z tostowego chleba.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Ciastka morawskie

Smaczne, słodkie ciastka nadziewane różnego rodzaju nadzieniami - twarogowym, makowym, orzechowym albo po prostu dżemem. Ze względu na to, że ciastek na blasze zmieści się tylko ograniczona ilość, ich pieczenie zabiera sporo czasu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Knedle z pieczarkami i boczkiem

Smaczne, nie rozpadające się knedle. Ulepszona wersja z grzybami i boczkiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Kulajda

Smaczna zupa z południowo czeskiej kuchni.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Karlowarski knedel

Smaczny i gęsty knedel z typową kratkowaną strukturą.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Morawski wróbel

Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Polędwica z knedlem

Naprawdę doskonała, klasyczna polędwica jaką nam gotował ojciec już pięćdziesiąt lat temu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Polędwica na śmietanie

Klasyczny przysmak czeskiej kuchni jest trudniejszy w przygotowaniu, zabiera troszkę czasu, ale cierpliwość przy przygotowaniu jest warta tych trudów.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

3 h. 30 min.

Trudność

średnia

Topielcy

Doskonałe, delikatnie pikantne, nadziewane topielce - klasyka czeskiej zimnej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Wielkanocne judasze

Judasze to bardzo lubiane wielkanocne pieczywo, które jest znane już od stuleci.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się