Makaron z wędzonym łososiem

Przygotujcie sobie świeży makaron z sosem z groszku, limonki i śmietany. Nadaje się również inny rodzaj makaronu, który potrafi utrzymać na swojej powierzchni sos - penne, fusilli itp.
przepis,fotoprzepis,makaron - Trottole,śmietana do ubijania (30-33%),wędzony łosoś,skórka z limonki,sok z limonki,Makarony
Makarony
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
259 g
Energia porcji
752 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Kategorie
Makarony ›Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
groszek | 100 76 | gramów kcal | |
makaron - Trottole | 160 581 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
ser Parmezan | 40 157 | gramów kcal | |
skórka z limonki | 1 7 | łyżeczka kcal | |
sok z limonki | 1 4 | łyżka kcal | |
wędzony łosoś | 50 85 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 311 | mililitrów kcal |
Przepis

3.
śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • groszek 100 gramów • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • skórka z limonki 1 łyżeczka • sok z limonki 1 łyżka
Dodajemy śmietanę, groszek, pieprz, skórkę z limonki i sok. Razem gotujemy około 5 minut.

4.
ser Parmezan 20 gramów
Do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente z odrobiną słonej wody, w której się makaron gotował. Dodajemy trochę startego parmezanu.

5.
Razem gotujemy, tym sos zredukujemy i delikatnie mieszając dogotowujemy makaron aż sos go obtoczy.

6.
wędzony łosoś 50 gramów • ser Parmezan 20 gramów
Do każdej porcji dodajemy kawałki wędzonego łososia i wiórka parmezanu.

Smacznego!