PRZEPISY

Makaron z wędzonym łososiem

Makaron z wędzonym łososiem

Przygotujcie sobie świeży makaron z sosem z groszku, limonki i śmietany. Nadaje się również inny rodzaj makaronu, który potrafi utrzymać na swojej powierzchni sos - penne, fusilli itp.

przepis,fotoprzepis,makaron - Trottole,śmietana do ubijania (30-33%),wędzony łosoś,skórka z limonki,sok z limonki,Makarony

Makarony

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

Kategorie

Makarony  

 

Składniki

Składniki

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek3ząbki
groszek100gramów
makaron - Trottole160gramów
oliwa2łyżki
ser Parmezan40gramów
skórka z limonki1łyżeczka
sok z limonki1łyżka
wędzony łosoś50gramów
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów

 

Przepis

1. 

makaron - Trottole 160 gramów

W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

2. 

oliwa 2 łyżki  czosnek 3 ząbki

Na oleju lekko smażymy plasterki czosnku.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  groszek 100 gramów  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  skórka z limonki 1 łyżeczka  sok z limonki 1 łyżka

Dodajemy śmietanę, groszek, pieprz, skórkę z limonki i sok. Razem gotujemy około 5 minut.

4. 

ser Parmezan 20 gramów

Do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente z odrobiną słonej wody, w której się makaron gotował. Dodajemy trochę startego parmezanu.

5. 

Razem gotujemy, tym sos zredukujemy i delikatnie mieszając dogotowujemy makaron aż sos go obtoczy.

6. 

wędzony łosoś 50 gramów  ser Parmezan 20 gramów

Do każdej porcji dodajemy kawałki wędzonego łososia i wiórka parmezanu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się