Smażony bez
Pychotka od przyrody. Podajemy posypane cynamonowym cukrem.
przepis,fotoprzepis,kwiat czarnego bzu,Nieuwzględnione słodkie przepisy
Nieuwzględnione słodkie przepisy
Składniki
Składniki
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwiat czarnego bzu | 16 | sztuk | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
olej słonecznikowy | - |
Przepis
1.
kwiat czarnego bzu 16 sztuk
Kwiaty bzu nazbierane podczas słonecznego dnia chwilkę moczymy w ziemnej wodzie. Z wody je wyciągamy główkami w dół na sitko i zostawiamy do odcieczenia.
2.
Przekładamy kwiaty na tackę i odstawiamy by przeschły.
3.
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier waniliowy 20 gramów
Z mleka, mąki, jajek i cukru waniliowego mieszamy ciekłe ciasto.
4.
Kwiat chwytamy za łodygę i delikatnie moczymy w cieście.
5.
Szybko smażymy w gorącym oleju. Podczas wkładania kwiatu na olej delikatnie go dociskamy aby się cały otworzył.
6.
Usmażone kwiaty kładziemy na papierową serwetkę aby odessać zbyteczny olej. Kwiaty konsumujemy aż po całkowitym ostygnięciu w rozsądnej ilości, dla kogoś może to być ciężkie na żołądek.
Smacznego!