Serowy Suflet
Przepis na przygotowanie prostej francuskiej przystawki na bazie gęstego białego sosu, bitej śmietany z białek i aromatycznego sera, np: cheddar.
przepis,fotoprzepis,ser cheddar,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
bułka tarta | 1 | łyżka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
masło | 40 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 1.5 | decylitra | |
musztarda stołowa | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
ser cheddar | 60 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
1.
masło 30 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Na średnim ogniu dodajemy mąkę do roztopionego masła.
2.
mleko tłuste 3,5% 1.5 decylitra • musztarda stołowa 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony
Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos. Dodajemy musztardę i szczyptę pieprzu.
3.
masło 10 gramów • bułka tarta 1 łyżka
Małe miseczki do zapiekania (ramekin) smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
4.
żółtko jajka 2 sztuki • ser cheddar 60 gramów
Do letniego sosu dodajemy żółtka jajek i na drobno starty ser.
6.
Pianę delikatnie dodajemy do ciasta.
7.
Ciasto równomiernie dawkujemy do czterech miseczek. Jeśli byście użyli mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.
8.
Pieczemy 18 minut w temperaturze 200°C.
9.
Serwujemy jeszcze ciepłe, gdy suflet wystaje poza formę.
Smacznego!