swiatwemnie.pl

Serowy Suflet

     

Przepis na przygotowanie prostej francuskiej przystawki na bazie gęstego białego sosu, bitej śmietany z białek i aromatycznego sera, np: cheddar.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło 30 g  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Na średnim ogniu dodajemy mąkę do roztopionego masła.

2. 

mleko tłuste 3,5% 1.5 dl  musztarda stołowa 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony

Stopniowo po troszkę dodajemy ciepłe mleko i gotujemy gęsty biały sos. Dodajemy musztardę i szczyptę pieprzu.

3. 

masło 10 g  bułka tarta 1 łyżka

Małe miseczki do zapiekania (ramekin) smarujemy masłem i posypujemy cukrem.

4. 

żółtko jajka 2 sztuki  ser cheddar 60 g

Do letniego sosu dodajemy żółtka jajek i na drobno starty ser.

5. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

6. 

Pianę delikatnie dodajemy do ciasta.

7. 

Ciasto równomiernie dawkujemy do czterech miseczek. Jeśli byście użyli mniejsze miseczki, napełnijcie je tylko do 2-3 cm od dna.

8. 

Pieczemy 18 minut w temperaturze 200°C.

9. 

Serwujemy jeszcze ciepłe, gdy suflet wystaje poza formę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się