swiatwemnie.pl

Miodowe muffiny ze śliwkami

     

Bardzo smaczne, delikatne i soczyste muffiny, bez cukru i jajek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

masło 100 g  miód 150 g

Roztapiamy masło i mieszamy z miodem.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 225 g  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 75 g  soda oczyszczona 6 g

Obie mąki mieszamy z płaską łyżeczką sody oczyszczonej (ewentualnie proszku do pieczenia).

3. 

sok pomarańczowy 100 ml  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 300 g

Wyciskamy sok z pomarańczy i uzyskany sok mieszamy z jogurtem.

4. 

śliwki suszone 12 sztuk

Masło z miodem mieszamy z jogurtem. Przygotowujemy sobie i myjemy suszone śliwki.

5. 

Do płynnej masy dosypujemy mąkę.

6. 

Ciasto rozkładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi koszyczkami na muffiny.

7. 

Do każdej muffiny wkładamy po śliwce.

8. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 190 °C.

9. 

Zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem możemy posypać przesianym cukrem pudrem, ale to już nie będą wtedy muffiny bez cukru :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się