swiatwemnie.pl

Miodowe muffiny ze śliwkami

    

Bardzo smaczne, delikatne i soczyste muffiny, bez cukru i jajek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

masło 100 gramów  miód 150 gramów

Roztapiamy masło i mieszamy z miodem.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 225 gramów  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 75 gramów  soda oczyszczona 6 gramów

Obie mąki mieszamy z płaską łyżeczką sody oczyszczonej (ewentualnie proszku do pieczenia).

3. 

sok pomarańczowy 100 mililitrów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 300 gramów

Wyciskamy sok z pomarańczy i uzyskany sok mieszamy z jogurtem.

4. 

śliwki suszone 12 sztuk

Masło z miodem mieszamy z jogurtem. Przygotowujemy sobie i myjemy suszone śliwki.

5. 

Do płynnej masy dosypujemy mąkę.

6. 

Ciasto rozkładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi koszyczkami na muffiny.

7. 

Do każdej muffiny wkładamy po śliwce.

8. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 190 °C.

9. 

Zostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem możemy posypać przesianym cukrem pudrem, ale to już nie będą wtedy muffiny bez cukru :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się