swiatwemnie.pl

Mandarynkowe muffiny

    

Słodko-kwaśne muffiny, którym możemy w prosty sposób zmienić smak poprzez użycie innego cytrusowego soku.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier kryształ 140 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Obydwie mąki, budyń, cukier i proszek do pieczenia dobrze mieszamy.

2. 

masło 150 gramów  jajka kurze 3 sztuki  sól  świeży sok z mandarynek 6 łyżek

Dodajemy roztopione ostudzone masło, jajka, szczyptę soli, sok ze świeżych mandarynek i ciasto na gładko mieszamy.

3. 

mandarynki 2 sztuki

Ciasto nakładamy do silikonowych koszyczków na muffiny, albo do otworków w specjalnej blasze na muffiny. Do każdego koszyczka wkładamy ćwiartkę mandarynki. Możemy użyć też papierowe koszyczki, które układamy na blachę i napełniamy ciastem. Możliwe jest, że w tym wypadku stracą kształt ale smak muffin zostanie taki sam.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C około 25 - 30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się