PRZEPISY

Mandarynkowe muffiny

Mandarynkowe muffiny

Słodko-kwaśne muffiny, którym możemy w prosty sposób zmienić smak poprzez użycie innego cytrusowego soku.

przepis,fotoprzepis,świeży sok z mandarynek,mandarynki,Muffiny

Muffiny

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Kategorie

Muffiny  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ140gramów
jajka kurze3sztuki
mandarynki2sztuki
masło150gramów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
proszek do pieczenia10gramów
sól-
świeży sok z mandarynek6łyżek

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier kryształ 140 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Obydwie mąki, budyń, cukier i proszek do pieczenia dobrze mieszamy.

2. 

masło 150 gramów  jajka kurze 3 sztuki  sól  świeży sok z mandarynek 6 łyżek

Dodajemy roztopione ostudzone masło, jajka, szczyptę soli, sok ze świeżych mandarynek i ciasto na gładko mieszamy.

3. 

mandarynki 2 sztuki

Ciasto nakładamy do silikonowych koszyczków na muffiny, albo do otworków w specjalnej blasze na muffiny. Do każdego koszyczka wkładamy ćwiartkę mandarynki. Możemy użyć też papierowe koszyczki, które układamy na blachę i napełniamy ciastem. Możliwe jest, że w tym wypadku stracą kształt ale smak muffin zostanie taki sam.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C około 25 - 30 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie