PRZEPISY

Jogurtowo - nektarynkowa terrina

Jogurtowo - nektarynkowa terrina

Mrożony deser. Smakołyk na gorące letnie dni.

przepis,fotoprzepis,nektarynki,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

herbatniki maślane150gramów
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu500gramów
miód3łyżki
nektarynki½kilograma
skórka z cytryny1łyżka
śmietan-fix1opakowanie
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. 

nektarynki ½ kilograma

Nektarynki wypestkujemy. Wykrawamy z nich 6 cienkich półksiężyców a resztę kroimy na małe kawałki. Formę na terrinę (albo podobną formę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy półksiężyce nektarynek w rzędzie za sobą.

2. 

herbatniki maślane 150 gramów

Herbatniki maślane rozkruszamy w kuchennym siekaczu, albo za pomocą wałka.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów  miód 3 łyżki  skórka z cytryny 1 łyżka

Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. W misce mieszamy jogurt z miodem i skórką z cytryny. Dodajemy bitą śmietanę.

4. 

1/3 jogurtowej masy wlewamy do formy na półksiężyce z nektarynek.

5. 

Na jogurt warstwujemy 1/2 przygotowanych herbatników.

6. 

Na herbatniki warstwujemy 1/2 przygotowanych nektarynek.

7. 

Nektarynki pokrywamy drugą częścią jogurtowej masy. Potem warstwujemy drugą połowę herbatników, z których sobie dwie łyżki stołowe odkładamy na bok. Kolejna warstwa to nektarynki, potem ostatnia część jogurtu. Tą posypujemy już tylko herbatnikami, które sobie odłożyliśmy. Pojemnik delikatnie od dołu uderzamy, aby pojedyncze warstwy dobrze się usadowiły na siebie. Terrinę wkładamy do zamrażalki gdzie ją możemy przechowywać przez tydzień.

8. 

Przed podawaniem wyciągamy deser na 15 - 20 minut z zamrażalki. Potem go obracamy,usuwamy folię, kroimy i do kolejnych 15 minut podajemy. Deser konsumujemy mrożony, jak lody.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie