swiatwemnie.pl

Jogurtowo - nektarynkowa terrina

     

Mrożony deser. Smakołyk na gorące letnie dni.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

nektarynki ½ kg

Nektarynki wypestkujemy. Wykrawamy z nich 6 cienkich półksiężyców a resztę kroimy na małe kawałki. Formę na terrinę (albo podobną formę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy półksiężyce nektarynek w rzędzie za sobą.

2. 

herbatniki maślane 150 g

Herbatniki maślane rozkruszamy w kuchennym siekaczu, albo za pomocą wałka.

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  śmietan-fix 1 opakowanie  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 g  miód 3 łyżki  skórka z cytryny 1 łyżka

Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. W misce mieszamy jogurt z miodem i skórką z cytryny. Dodajemy bitą śmietanę.

4. 

1/3 jogurtowej masy wlewamy do formy na półksiężyce z nektarynek.

5. 

Na jogurt warstwujemy 1/2 przygotowanych herbatników.

6. 

Na herbatniki warstwujemy 1/2 przygotowanych nektarynek.

7. 

Nektarynki pokrywamy drugą częścią jogurtowej masy. Potem warstwujemy drugą połowę herbatników, z których sobie dwie łyżki stołowe odkładamy na bok. Kolejna warstwa to nektarynki, potem ostatnia część jogurtu. Tą posypujemy już tylko herbatnikami, które sobie odłożyliśmy. Pojemnik delikatnie od dołu uderzamy, aby pojedyncze warstwy dobrze się usadowiły na siebie. Terrinę wkładamy do zamrażalki gdzie ją możemy przechowywać przez tydzień.

8. 

Przed podawaniem wyciągamy deser na 15 - 20 minut z zamrażalki. Potem go obracamy,usuwamy folię, kroimy i do kolejnych 15 minut podajemy. Deser konsumujemy mrożony, jak lody.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się