Jogurtowo - nektarynkowa terrina

Mrożony deser. Smakołyk na gorące letnie dni.
przepis,fotoprzepis,nektarynki,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,,Sezonowe przepisy
Składniki
Składniki
herbatniki maślane | 150 735 | gramów kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 500 350 | gramów kcal | |
miód | 3 148 | łyżki kcal | |
nektarynki | ½ 180 | kilograma kcal | |
skórka z cytryny | 1 11 | łyżka kcal | |
śmietan-fix | 1 ?? | opakowanie kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
nektarynki ½ kilograma
Nektarynki wypestkujemy. Wykrawamy z nich 6 cienkich półksiężyców a resztę kroimy na małe kawałki. Formę na terrinę (albo podobną formę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy półksiężyce nektarynek w rzędzie za sobą.

2.
herbatniki maślane 150 gramów
Herbatniki maślane rozkruszamy w kuchennym siekaczu, albo za pomocą wałka.

3.
śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 1 opakowanie • jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów • miód 3 łyżki • skórka z cytryny 1 łyżka
Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. W misce mieszamy jogurt z miodem i skórką z cytryny. Dodajemy bitą śmietanę.

4.
1/3 jogurtowej masy wlewamy do formy na półksiężyce z nektarynek.

5.
Na jogurt warstwujemy 1/2 przygotowanych herbatników.

6.
Na herbatniki warstwujemy 1/2 przygotowanych nektarynek.

7.
Nektarynki pokrywamy drugą częścią jogurtowej masy. Potem warstwujemy drugą połowę herbatników, z których sobie dwie łyżki stołowe odkładamy na bok. Kolejna warstwa to nektarynki, potem ostatnia część jogurtu. Tą posypujemy już tylko herbatnikami, które sobie odłożyliśmy. Pojemnik delikatnie od dołu uderzamy, aby pojedyncze warstwy dobrze się usadowiły na siebie. Terrinę wkładamy do zamrażalki gdzie ją możemy przechowywać przez tydzień.

8.
Przed podawaniem wyciągamy deser na 15 - 20 minut z zamrażalki. Potem go obracamy,usuwamy folię, kroimy i do kolejnych 15 minut podajemy. Deser konsumujemy mrożony, jak lody.

Smacznego!