PRZEPISY

Jogurtowo - nektarynkowa terrina

Jogurtowo - nektarynkowa terrina

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Mrożony deser. Smakołyk na gorące letnie dni.

przepis,fotoprzepis,nektarynki,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,,Sezonowe przepisy

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

herbatniki maślane

150

735

gramów

kcal

jogurt naturalny 3,5% tłuszczu

500

350

gramów

kcal

miód

3

148

łyżki

kcal

nektarynki

½

180

kilograma

kcal

skórka z cytryny

1

11

łyżka

kcal

śmietan-fix

1

??

opakowanie

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

250

778

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

nektarynki ½ kilograma

Nektarynki wypestkujemy. Wykrawamy z nich 6 cienkich półksiężyców a resztę kroimy na małe kawałki. Formę na terrinę (albo podobną formę) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy półksiężyce nektarynek w rzędzie za sobą.

Nektarynki wypestkujemy. Wykrawamy z nich 6...

2. 

herbatniki maślane 150 gramów

Herbatniki maślane rozkruszamy w kuchennym siekaczu, albo za pomocą wałka.

Herbatniki maślane rozkruszamy w kuchennym...

3. 

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 1 opakowanie  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów  miód 3 łyżki  skórka z cytryny 1 łyżka

Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. W misce mieszamy jogurt z miodem i skórką z cytryny. Dodajemy bitą śmietanę.

Śmietanę do ubijania ubijamy ze śmietan-fix. W...

4. 

1/3 jogurtowej masy wlewamy do formy na półksiężyce z nektarynek.

1/3 jogurtowej masy wlewamy do formy na...

5. 

Na jogurt warstwujemy 1/2 przygotowanych herbatników.

Na jogurt warstwujemy 1/2 przygotowanych...

6. 

Na herbatniki warstwujemy 1/2 przygotowanych nektarynek.

Na herbatniki warstwujemy 1/2 przygotowanych...

7. 

Nektarynki pokrywamy drugą częścią jogurtowej masy. Potem warstwujemy drugą połowę herbatników, z których sobie dwie łyżki stołowe odkładamy na bok. Kolejna warstwa to nektarynki, potem ostatnia część jogurtu. Tą posypujemy już tylko herbatnikami, które sobie odłożyliśmy. Pojemnik delikatnie od dołu uderzamy, aby pojedyncze warstwy dobrze się usadowiły na siebie. Terrinę wkładamy do zamrażalki gdzie ją możemy przechowywać przez tydzień.

Nektarynki pokrywamy drugą częścią jogurtowej...

8. 

Przed podawaniem wyciągamy deser na 15 - 20 minut z zamrażalki. Potem go obracamy,usuwamy folię, kroimy i do kolejnych 15 minut podajemy. Deser konsumujemy mrożony, jak lody.

Przed podawaniem wyciągamy deser na 15 - 20 minut...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się