Amerykany z cytrynową polewą
Delikatne, bardzo smaczne, cytrynowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,cukier puder,sok z cytryny,czekolada 85%,Ciasteczka
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukier puder | 230 | gramów | |
cukier waniliowy | 8 | gramów | |
czekolada 85% | 100 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | ||
sok z cytryny | 2 | łyżki | |
sól | - |
Przepis
1.
masło 200 gramów • cukier puder 100 gramów • cukier waniliowy 8 gramów • sól
Z pomocą elektrycznego miksera ubijamy masło z cukrem, waniliowym cukrem i szczyptą soli.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • proszek do pieczenia 2 ĆL
Na koniec do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
4.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia albo folią do pieczenia. W większych odstępach od siebie nanosimy na blachę zawsze 2 łyżki stołowe masy i wygładzamy na kształt okręgu. Ciasteczka podwoją swoją objętość podczas pieczenia.
5.
Upieczone ciasteczka odkładamy do ostudzenia.
6. Przygotowanie cytrynowej cukrowej polewy
sok z cytryny 2 łyżki • cukier puder 130 gramów • czekolada 85% 100 gramów
Cytrynową polewę przygotowujemy poprzez roztopienie cukru w soku z cytryny. W ten sposób przygotowaną polewę nanosimy na ciasteczka, odstawiamy do stężenia i ozdabiamy według smaku roztopioną czekoladą.
Smacznego!