Malinowe ciasto
Soczyste letnie ciasto z ulubionych malin.
przepis,fotoprzepis,maliny,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 180 | gramów | |
cukier puder | - | ||
maliny | 500 | gramów | |
masło | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • proszek do pieczenia ½ opakowania
Mąkę dobrze mieszamy z proszkiem do pieczenia.
4.
Żółtka i cukier ubijamy na pianę.
5.
woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Do żółtek dodajemy wodę i olej. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
6.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
7.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto równomiernie wylewamy na blachę (około 42x32 cm) natłuszczoną masłem i posypaną mąką.
9.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.
11.
...i kroimy na porcje.
Smacznego!