Faszerowana wegańska dynia

Smaczna faszerowana dynia bez mięsa. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,dynia zwyczajna,Dania wegetariańskie,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegańskie przepisy › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Dynia ›Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
dynia zwyczajna | 2 520 | kilogramów kcal | |
mąka z ciecierzycy | 3 175 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 30 270 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
papryka czerwona | 250 73 | gramów kcal | |
pieczarki | 250 40 | gramów kcal | |
por | 100 46 | gramów kcal | |
ser biały tofu | 180 152 | gramów kcal | |
sól himalajska różowa | 1.5 0 | łyżeczki kcal |
Przepis

2.
por 100 gramów • papryka czerwona 250 gramów
Obieramy por, kroimy na kółeczka. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kostki.

3.
cebula 100 gramów • olej słonecznikowy 30 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4.
Do cebuli dodajemy por, ...

5.
... pieczarki, ...

6.
sól himalajska różowa 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
... paprykę, sól i pieprz. Mieszamy i 15 minut dusimy.

7.
ser biały tofu 180 gramów • mąka z ciecierzycy 3 łyżki
Do ostudzonych warzyw dodajemy rozkruszone tofu i zagęszczamy mąką (możemy użyć również zwykłą mąkę).

8.
dynia zwyczajna 2 kilogramów
Dynię myjemy i wzdłuż przekrawamy na połowę. Łyżką usuwamy środek. Dynię nie obieramy.

9.
Na blachę wlewamy troszkę oleju, kładziemy na nim dynię i faszerujemy przygotowanym farszem.

10.
Dynie przykrywamy folią aluminiową i w 180°C 30 minut pieczemy. Gdy widzimy że dynia jest miękka odkrywamy ją i w 200°C około 30 minut dopiekamy. Kroimy aż po ostudzeniu do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!