swiatwemnie.pl

Faszerowana wegańska dynia

     

Smaczna faszerowana dynia bez mięsa. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Dynia zwyczajna2kilogramów
Mąka z ciecierzycy3łyżki
Olej słonecznikowy30mililitrów
Olej słonecznikowy
Papryka czerwona250gramów
Pieczarki250gramów
Por100gramów
Ser biały tofu180gramów
Sól himalajska różowa1.5łyżeczki

1. 

pieczarki 250 g

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

2. 

por 100 g  papryka czerwona 250 g

Obieramy por, kroimy na kółeczka. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kostki.

3. 

cebula 100 g  olej słonecznikowy 30 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4. 

Do cebuli dodajemy por, ...

5. 

... pieczarki, ...

6. 

sól himalajska różowa 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

... paprykę, sól i pieprz. Mieszamy i 15 minut dusimy.

7. 

ser biały tofu 180 g  mąka z ciecierzycy 3 łyżki

Do ostudzonych warzyw dodajemy rozkruszone tofu i zagęszczamy mąką (możemy użyć również zwykłą mąkę).

8. 

dynia zwyczajna 2 kg

Dynię myjemy i wzdłuż przekrawamy na połowę. Łyżką usuwamy środek. Dynię nie obieramy.

9. 

olej słonecznikowy

Na blachę wlewamy troszkę oleju, kładziemy na nim dynię i faszerujemy przygotowanym farszem.

10. 

Dynie przykrywamy folią aluminiową i w 180°C 30 minut pieczemy. Gdy widzimy że dynia jest miękka odkrywamy ją i w 200°C około 30 minut dopiekamy. Kroimy aż po ostudzeniu do temperatury konsumpcyjnej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się