swiatwemnie.pl

Czekoladowo - orzechowe ciasteczka z ciecierzycą

Smaczne fit kostki bez mąki i cukru, nie tylko dla sportowców.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Ciecierzyca sterylizowana500gramów
Czekolada 70%100gramów
Jajka kurze2sztuki
Miód80gramów
Oliwa30mililitrów
Orzechy laskowe100gramów
Płatki owsiane100gramów
Soda oczyszczona½łyżeczki

1. 

czekolada 70% 100 g

Czekoladę trzemy.

2. 

orzechy laskowe 100 g

Orzeszki siekamy ale nie zupełnie na drobno.

3. 

ciecierzyca sterylizowana 500 g  jajka kurze 2 sztuki  miód 80 g  oliwa 30 ml  płatki owsiane 100 g

Ciecierzycę odcedzamy (albo suszoną gotujemy do miękkości w takiej ilości abyśmy uzyskali potrzebnych 500 gramów gotowanej ciecierzycy) i wkładamy do miski. Dodajemy jajka, miód, olej i płatki. Dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.

4. 

soda oczyszczona ½ łyżeczki

Ciasto z ciecierzycy dodajemy do czekolady razem z sodą oczyszczoną. Dobrze mieszamy.

5. 

Dodajemy orzeszki ...

6. 

... i ciasto rozsmarowujemy na blasze (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Ciasto przykrywamy folią aluminiową i w nagrzanym piekarniku do 180°C pieczemy 25 minut.

8. 

Potem folię usuwamy, zwiększamy temperaturę do 200°C i 10 minut dopiekamy.

9. 

Odstawiamy do ostudzenia i kroimy na kostki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku żeby nie wyschły.

10. 

1 porcja (kostka o wadze około 60g) ma wartość energetyczną 160 kcal.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się