Wszystkie przepisy > Dodatki > Ryż
Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.
Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
niska
Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.
Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia
Duszony kremowy ryż złagodzony śmietaną. Doskonały jako dodatek do smażonego i grillowanego mięsa i warzyw.
Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Duszony okrągło ziarnisty ryż podczas gotowania uwalnia z ziaren skrobię i po ugotowaniu jest lekko klejący. Jest podstawą farszów ryżowych, ciast ryżowych, odpowiedni do risotta oraz innych dań, ale zwyczajnie jest dobry jako normalny dodatek.
Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Ryż parboiled jest dzięki swojemu technologicznemu przygotowaniu zdrowszy niż klasyczny biały ryż. Z powodu jego niewyrazistego smaku mało kto go lubi. Przygotowując ryż z masłem staje się z niego smaczny dodatek.
Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Jeden z wielu przepisów na przygotowanie Palak Chawal, smacznego ryżu ze szpinakiem i orzeszkami. Ryż nadaje się jako dodatek również do nie indyjskich dań.
Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia