PRZEPISY

Zapiekane ziemniaczane naleśniki z serem

Zapiekane ziemniaczane naleśniki z serem

Zostało po obiedzie ziemniaczane puree i brak Ci pomysłu jak je wykorzystać? Warto upiec te wspaniałe słone naleśniki.

przepis,fotoprzepis,ser Ementaler,ser Feta,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Lekkie ziemniaczane puree przepis1kilogram
jajka kurze2sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
olej słonecznikowy1łyżeczka
olej słonecznikowy-
ser Ementaler200gramów
ser Feta100gramów
sól½łyżeczki

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  Lekkie ziemniaczane puree przepis 1 kilogram  sól ½ łyżeczki

Do głębokiej miski nalewamy mleko, dodajemy jajka oraz ziemniaczane puree (zamiast puree można dodać także ugotowane w mundurkach, obrane i przeciśnięte ziemniaki o wadze około 500 gramów). Dodajemy sól a następnie wszystko dobrze mieszamy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów

Do ciasta dosypujemy mąkę. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, a jeśli jest gęste to dolewamy trochę mleka. Ciasto musi mieć lekko gęstą konsystencję - nie może łatwo się lać.

3. 

olej słonecznikowy 1 łyżeczka

Na patelni podgrzewamy łyżeczkę oleju a na środek patelni nalewamy ciasto przy pomocy dużej chochli.

4. 

Ponieważ ciasto nie leje się łatwo, rozcieramy je chochlą okrągłymi ruchami na całą patelnię.

5. 

olej słonecznikowy

Naleśniki pieczemy z jednej strony na średnim ogniu, obracamy i pieczemy z drugiej strony. Jeśli ciasto ma dobrą konsystencję, naleśnik łatwo się obraca i nie targa się. Każdy kolejny naleśnik kładziemy na stosunkowo suchą patelnię. Po jego roztarciu nalewamy na brzeg odrobinę oleju i poruszaniem patelnią rozniesiemy go po całym obwodzie.

6. 

ser Ementaler 200 gramów

Upieczone naleśniki (10 szt) delikatnie posypujemy tartym serem.

7. 

Składamy je na trójkąty i prawie na stojąco kładziemy do naczynia żaroodpornego.

8. 

ser Feta 100 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów

Trzemy ser na tarce i mieszamy ze śmietaną.

9. 

Zalewamy naleśniki i posypujemy je z wierzchu resztą sera, którym je nadziewaliśmy.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200°C.

11. 

Odstawiamy na chwilę do wystudzenia - gdy ser stężeje, kroimy je na porcje. Podajemy ze świeżymi warzywami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie