Zapiekane ziemniaczane naleśniki z serem
![Zapiekane ziemniaczane naleśniki z serem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001060/img_pl_4x3/zapiekane-ziemniaczane-nalesniki-z-serem_00180.jpg)
Zostało po obiedzie ziemniaczane puree i brak Ci pomysłu jak je wykorzystać? Warto upiec te wspaniałe słone naleśniki.
przepis,fotoprzepis,ser Ementaler,ser Feta,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Lekkie ziemniaczane puree przepis | 1 | kilogram | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | - | ||
ser Ementaler | 200 | gramów | |
ser Feta | 100 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • Lekkie ziemniaczane puree przepis 1 kilogram • sól ½ łyżeczki
Do głębokiej miski nalewamy mleko, dodajemy jajka oraz ziemniaczane puree (zamiast puree można dodać także ugotowane w mundurkach, obrane i przeciśnięte ziemniaki o wadze około 500 gramów). Dodajemy sól a następnie wszystko dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7819.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów
Do ciasta dosypujemy mąkę. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, a jeśli jest gęste to dolewamy trochę mleka. Ciasto musi mieć lekko gęstą konsystencję - nie może łatwo się lać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7821.jpg)
3.
olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Na patelni podgrzewamy łyżeczkę oleju a na środek patelni nalewamy ciasto przy pomocy dużej chochli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7823.jpg)
4.
Ponieważ ciasto nie leje się łatwo, rozcieramy je chochlą okrągłymi ruchami na całą patelnię.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7825.jpg)
5.
Naleśniki pieczemy z jednej strony na średnim ogniu, obracamy i pieczemy z drugiej strony. Jeśli ciasto ma dobrą konsystencję, naleśnik łatwo się obraca i nie targa się. Każdy kolejny naleśnik kładziemy na stosunkowo suchą patelnię. Po jego roztarciu nalewamy na brzeg odrobinę oleju i poruszaniem patelnią rozniesiemy go po całym obwodzie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7826.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7828.jpg)
7.
Składamy je na trójkąty i prawie na stojąco kładziemy do naczynia żaroodpornego.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7829.jpg)
8.
ser Feta 100 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów
Trzemy ser na tarce i mieszamy ze śmietaną.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7830.jpg)
9.
Zalewamy naleśniki i posypujemy je z wierzchu resztą sera, którym je nadziewaliśmy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7832.jpg)
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7838.jpg)
11.
Odstawiamy na chwilę do wystudzenia - gdy ser stężeje, kroimy je na porcje. Podajemy ze świeżymi warzywami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001060/small/IMG_7839.jpg)
Smacznego!