Zapiekane ziemniaczane naleśniki z serem
Zostało po obiedzie ziemniaczane puree i brak Ci pomysłu jak je wykorzystać? Warto upiec te wspaniałe słone naleśniki.
przepis,fotoprzepis,ser Ementaler,ser Feta,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
Lekkie ziemniaczane puree przepis | 1 | kilogram | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 200 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | - | ||
ser Ementaler | 200 | gramów | |
ser Feta | 100 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki • Lekkie ziemniaczane puree przepis 1 kilogram • sól ½ łyżeczki
Do głębokiej miski nalewamy mleko, dodajemy jajka oraz ziemniaczane puree (zamiast puree można dodać także ugotowane w mundurkach, obrane i przeciśnięte ziemniaki o wadze około 500 gramów). Dodajemy sól a następnie wszystko dobrze mieszamy.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów
Do ciasta dosypujemy mąkę. Jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki, a jeśli jest gęste to dolewamy trochę mleka. Ciasto musi mieć lekko gęstą konsystencję - nie może łatwo się lać.

3.
olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Na patelni podgrzewamy łyżeczkę oleju a na środek patelni nalewamy ciasto przy pomocy dużej chochli.

4.
Ponieważ ciasto nie leje się łatwo, rozcieramy je chochlą okrągłymi ruchami na całą patelnię.

5.
Naleśniki pieczemy z jednej strony na średnim ogniu, obracamy i pieczemy z drugiej strony. Jeśli ciasto ma dobrą konsystencję, naleśnik łatwo się obraca i nie targa się. Każdy kolejny naleśnik kładziemy na stosunkowo suchą patelnię. Po jego roztarciu nalewamy na brzeg odrobinę oleju i poruszaniem patelnią rozniesiemy go po całym obwodzie.


7.
Składamy je na trójkąty i prawie na stojąco kładziemy do naczynia żaroodpornego.

8.
ser Feta 100 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 gramów
Trzemy ser na tarce i mieszamy ze śmietaną.

9.
Zalewamy naleśniki i posypujemy je z wierzchu resztą sera, którym je nadziewaliśmy.

10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200°C.

11.
Odstawiamy na chwilę do wystudzenia - gdy ser stężeje, kroimy je na porcje. Podajemy ze świeżymi warzywami.

Smacznego!