swiatwemnie.pl

Wafle z ananasem i lodami

    

Świeże wafle, doskonałe jako przekąska w gorące letnie dni.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

ananas200gramów
białko jajka2sztuki
cukier puder30gramów
lody waniliowe300gramów
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750160gramów
proszek do pieczenia10gramów
sok ananasowy8łyżek
żółtko jajka2sztuki

1. 

żółtko jajka 2 sztuki  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  masło 50 gramów  cukier puder 30 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 160 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Żółtka ubijamy w mleku, dodajemy roztopione masło i cukier. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy gładkie ciasto.

2. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy je do ciasta.

3. 

Ciasto za pomocą chochelki nalewamy do foremek na pieczenie wafli, pieczemy w rozgrzanym piekarniku (15 minut).

4. 

sok ananasowy 8 łyżek

Ostudzone wafle polewamy ananasowym syropem albo sokiem.

5. 

lody waniliowe 300 gramów  ananas 200 gramów

Ozdabiamy gałkami waniliowych lodów i kawałkami świeżego ananasa.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się