Udka z kurczaka w szpinaku
Taka to drobiowa "maczuga" posmakuje i dzieciom, które szpinaku nie lubią :)
przepis,fotoprzepis,podudzia z kurczaka,mrożony szpinak,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 5 | sztuk | |
bułka tarta | 3 | łyżki | |
cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 3 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 50 | mililitrów | |
mrożony szpinak | 450 | gramów | |
oliwa | 3 | łyżki | |
podudzia z kurczaka | 8 | sztuk | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 50 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie udek z kurczaka
podudzia z kurczaka 8 sztuk • sól 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki
Podudzia z kurczaka myjemy, usuwamy z nich skórę, solimy i posypujemy mieloną czerwoną papryką.

2. Przygotowanie szpinakowej maczugowej masy
mrożony szpinak 450 gramów • biała podłużna bułka 5 sztuk • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 50 mililitrów • cebula 150 gramów • czosnek 3 ząbki • sól 1 łyżeczka
Bułki kroimy, zalewamy mlekiem i na chwilę odstawiamy. Dodajemy rozmrożony szpinak, jajka, sól, pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.

3. Panierujemy
Masę dobrze mieszamy i każde podudzie z kurczaka w niej panierujemy. Przy panierowaniu masę delikatnie dociskamy rękami na mięsną część udka, kość nie panierujemy.

4. Pieczemy
oliwa 3 łyżki • bułka tarta 3 łyżki • woda 50 mililitrów
Brytfannę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą. Na nią układamy drobiowe maczugi. Podlewamy odrobiną wody i przykryte pieczemy na średnim stopniu przez około 40 minut. Odkrywamy, zwiększamy temperaturę i 10 minut zapiekamy.

Smacznego!