swiatwemnie.pl

Udka z kurczaka w szpinaku

     

Taka to drobiowa "maczuga" posmakuje i dzieciom, które szpinaku nie lubią :)

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Biała podłużna bułka5sztuk
Bułka tarta3łyżki
Cebula150gramów
Czosnek3ząbki
Jajka kurze2sztuki
Mielona czerwona papryka3łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%50mililitrów
Mrożony szpinak450gramów
Oliwa3łyżki
Podudzia z kurczaka8sztuk
Sól2łyżeczki
Woda50mililitrów

1. Przygotowanie udek z kurczaka

podudzia z kurczaka 8 sztuk  sól 1 łyżeczka  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki

Podudzia z kurczaka myjemy, usuwamy z nich skórę, solimy i posypujemy mieloną czerwoną papryką.

Przygotowanie udek z kurczaka

2. Przygotowanie szpinakowej maczugowej masy

mrożony szpinak 450 g  biała podłużna bułka 5 sztuk  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cebula 150 g  czosnek 3 ząbki  sól 1 łyżeczka

Bułki kroimy, zalewamy mlekiem i na chwilę odstawiamy. Dodajemy rozmrożony szpinak, jajka, sól, pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.

Przygotowanie szpinakowej maczugowej masy

3. Panierujemy

Masę dobrze mieszamy i każde podudzie z kurczaka w niej panierujemy. Przy panierowaniu masę delikatnie dociskamy rękami na mięsną część udka, kość nie panierujemy.

Panierujemy

4. Pieczemy

oliwa 3 łyżki  bułka tarta 3 łyżki  woda 50 ml

Brytfannę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą. Na nią układamy drobiowe maczugi. Podlewamy odrobiną wody i przykryte pieczemy na średnim stopniu przez około 40 minut. Odkrywamy, zwiększamy temperaturę i 10 minut zapiekamy.

Pieczemy

5. 

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się