Owocowe kawałki z agarem
![Owocowe kawałki z agarem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001439/img_pl_4x3/owocowe-kawalki-z-agarem_00180.jpg)
Ciasto ucieszy wszystkich, którzy chcą zdrowo łasuchować.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),Agar,Zdrowe wypieki
Zdrowe wypieki
Kategorie
Zdrowe wypieki
Składniki
Składniki
Agar | 10 | gramów | |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 | gramów | |
cukier trzcinowy | 160 | gramów | |
miód | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 50 | gramów | |
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) | 500 | gramów | |
olej kokosowy | 35 | mililitrów | |
oliwa | 25 | mililitrów | |
płatki owsiane | 40 | gramów | |
soda oczyszczona | 4 | gramy | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 600 | mililitrów | |
woda | 1 |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 50 gramów • cukier trzcinowy 120 gramów • oliwa 25 mililitrów • olej kokosowy 35 mililitrów • twaróg mielony 250 gramów • Mączka chleba świętojańskiego 15 gramów • soda oczyszczona 4 gramy
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1420.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1424.jpg)
3.
Ciecz w płatków przecedzamy do miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1426.jpg)
4.
Mieszamy (ubijamy) gładkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1429.jpg)
5.
Ciasto wylewamy na blachę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
6.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1434.jpg)
7.
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 500 gramów
Drobne mrożone owoce rozmrażamy, albo użyjemy świeżych. Równomiernie rozkładamy je na cieście.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1436.jpg)
8.
Agar 10 gramów • woda 1 L • cukier trzcinowy 40 gramów • miód 60 gramów
Agar wsypujemy do wody, dodajemy cukier, miód i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia i powoli ostudzamy, do delikatnego początkującego zgęstnienia. Żelatynę szybciej ostudzimy w zimnej wodnej kąpieli.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1438.jpg)
9.
Gęstniejącą żelatynę wylewamy na ciasto i zostawiamy do stężenia. Możemy włożyć do lodówki, tam stężeje szybciej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001439/small/IMG_1441.jpg)
Smacznego!